Velika noč

CVETNA NEDELJA

S cvetno nedeljo se začne veliki teden, kot neposredna priprava na vrhunec naše vere: Jezusovo vstajenje od mrtvih. Namen obredov velikega tedna je, da bi globoko doživeli Veliko noč in z vero v Jezusovo vstajenje od mrtvih vstali v novo življenje.

BUTARICE – ko je Jezus vstopil v Jeruzalem so mu Judje na njegovo pot polagali zelenje, ker so ga pozdravljali kot preroka. Tudi mi pozdravljamo Jezusov vstop v naše življenje. Tudi mi se veselimo bližnjega Odrešenja. V ta spomin napravljamo butarice, ki jih na Cvetno nedeljo blagoslovimo.

Slovesen blagoslov in procesija v cerkev se bo torej na Cvetno nedeljo 25.3.2018 začela ob 10-ih pri kapelici Marije Pomagaj v Dolenji vasi.


VELIKI ČETRTEK

Na ta dan je Jezus z apostoli obhajal Judovsko pasho. In postavil zakrament svete evharistije. Na ta dan se je prvič obhajala sveta maša. Slovesna sveta maša velikega četrtka bo 29.3.2018 ob 19-ih.

Po maši bomo Jezusa prenesli v ječo, ter celo noč bdeli pri njemu.

Med celonočnim bdenjem bo tudi možnost za sveto spoved in sicer ob:

22-ih, ob 00, ob 2-ih, ob 4-ih, ob 6-ih.

 

VELIKI PETEK

Ta dan se spominjamo, kako je Jezus za nas trpel na križu. Zato je ta dan najstrožji post. Zadržimo se mesa, alkohola in drugih razvad. Samo enkrat se lahko do sitega najemo, če je to res nujno.

Ob 15-ih ob Jezusovi smrtni uri bomo v župnijski cerkvi molili križev pot. Ta dan zvonovi molčijo, prav tako se ne obhaja sveta maša. Obrede velikega petka bomo začeli ob 19-ih.

 

Kristus je za nas trpel in nam zgled zapustil,

da bi hodili po njegovih stopinjah.

 

On ni storil greha

in tudi zvijače ni bilo v njegovih ustih.

Ni sramotil, ko so ga zasramovali,

ni pretil, ko je moral trpeti.

Vse je prepuščal njemu,

ki pravično sodi.

 

Nase je vzel naše grehe,

na križ jih je nesel na svojem telesu,

da bi mi grehom odmrli in živeli pravično,

z njegovimi ranami smo bili ozdravljeni.

 

(1 Pt 2,21-24)

VELIKA SOBOTA

VELIKONOČNI OGENJ – na soboto zjutraj (ob 7-ih) zakurimo ogenj, ter ga blagoslovimo. Ogenj daje svetlobo, ogenj daje toploto, ogenj sicer uničuje, vendar tudi očiščuje. Pepel je zdravilen: uniči vse kar je slabo, plevel, plesen, gnilobo, obenem pa zemlji daje hranilne snovi. Judje so v Egiptu bdeli ob ognju, ter čakali, da jih bo Bog izpeljal iz Egipta. Ta ogenj naj bi verniku dajal upanje, da bo potrpežljivo čakal na veliko noč, na zadnje dejanje Ljubezni Boga Očeta.

VELIKONOČNA JEDILA – na veliko soboto Jezus leži v grobu. Skupaj z učenci pričakujemo skorajšnje vstajenje Jezusa od mrtvih. Košara predstavlja Jezusov grob. Šunka predstavlja mrtvo Jezusovo telo. Potica (včasih je bila okrogla) predstavlja Jezusovo trnovo krono. Pirhi predstavljajo Jezusovo kri. Hren predstavlja Jezusove žeblje in rane.

Po starodavni tradiciji velikonočna jedila zaužijemo na veliko nočno jutro po procesiji. Ker je Jezus na velikonočno jutro vstal iz groba, ter pustil grob prazen, tako na velikonočno jutro pojemo jedila, ter pustimo košaro prazno: prazen grob – prazna košara. Post se zaključi po velikonočni vigiliji.

Blagoslovi jedil bodo potekali po naslednjem redu:

10.00 v Grčaricah

10.20 v Rakitnici

10.45 v Lipovcu

11.15 v Prigorici

11.45 v Dolenji vasi

13.00 v Dolenji vasi

 

VELIKONOČNA VIGILIJA – ob 20-ih se bomo zbrali v župnijski cerkvi, kjer bomo začeli obhajati velikonočno vigilijo, to je bdenje. Bdeli bomo, molili, prepevali, ter tako pričakovali največji čudež – Jezusovo vstajenje od mrtvih.

VELIKA NOČ

To je praznik Božje ljubezni. Ljubezen Boga Očeta je Jezusa obudila od mrtvih. Ljubezen obuja, ljubezen daje življenje. Praznik se bo začel v nedeljo 1.4.2018 ob 7-ih, ko bomo imeli velikonočno procesijo, ki dogodek, ko je Marija Magdalena hitela apostole obvestit, da je grob prazen. Dva učenca sta hitela h grobu pogledat, če je to res. Tako gremo kristjani po svojem kraju, z Jezusom v monštranci, ter oznanjamo: Jezus je vstal od mrtvih. Naše upanje je neomejeno. Ljubezen premaga vse, tudi smrt. Veselimo se in radujmo se. – ključarji naj poskrbijo za nosilce neba in bander.