Obredi Velikega tedna

CVETNA NEDELJA

Veliki teden se začne na Cvetno nedeljo, ko se spominjamo Jezusovega slovesnega prihoda v Jeruzalem. Prijahal je na osličku in predenj so polagali palmove liste in posipali pot s cvetjem. Sprejeli so ga kot kralja, da so ga lahko na Veliki petek križali kot zločinca. Cvetna nedelja je kot slovesna overtura v dogodke našega Odrešenja. Slovesen blagoslov in procesija v cerkev se bo torej na Cvetno nedeljo 14.4.2018 začela ob 10-ih pri kapelici Marije Pomagaj v Dolenji vasi.

 »TO JE MOJE TELO, KI SE DAJE ZA VAS«

 

Veliki četrtek

To so edine besede, ki se neprekinjeno, nespremenjeno ponavljajo še dva tisoč devetnajst let. Te besede so bile prvikrat izrečene pri zadnji večerji na veliki četrtek, na predvečer Jezusovega trpljenja na križu. Preko teh besed, ki jih izgovorijo škofje in duhovniki, se Jezus na nekrvavi način daruje, ter se hostijo in vino spremenita v Jezusovo telo in kri. In to se dogodi za Nas.

Slovesni rojstni dan svete maše bomo obhajali na Veliki četrtek 18.4.2019 ob 19-ih.

Ko Jezus s svojimi učenci konča zadnjo večerjo, gre v Getsemanski vrt, kjer noč preživi v molitvi in poti krvavi pot. Po maši velikega četrtka bomo Jezusa pospremili v Getsemanski vrt – ječo.

Ta noč je za našo župnijo, čas celonočnega češčenja. Med češčenjem boste lahko opravili sveto spoved ob vsaki polni uri: 22-ih, ob 00, ob 2-ih, ob 4-ih, ob 6-ih.

»KI SE ZA VAS IN ZA VSE PRELIVA V ODPUŠČANJE GREHOV«

 

Veliki petek

Veliki petek je dan, ko se Jezusova kri prelije za naše grehe. To je dan, ko Jezus premaga hudiča, ki zapeljuje človeški rod od stvarjenja dalje. Zato je ta dan najstrožji post. Zadržimo se mesa, alkohola in drugih razvad. Samo enkrat se lahko do sitega najemo, če je to res nujno.

Ob 15-ih ob Jezusovi smrtni uri bomo v župnijski cerkvi molili križev pot. Ta dan zvonovi molčijo, prav tako se ne obhaja sveta maša. Obrede velikega petka bomo začeli ob 19-ih.

 

VELIKA SOBOTA

VELIKONOČNI OGENJ – na soboto zjutraj (ob 7-ih) zakurimo ogenj, ter ga blagoslovimo. Ogenj daje svetlobo, ogenj daje toploto, ogenj sicer uničuje, vendar tudi očiščuje. Pepel je zdravilen: uniči vse kar je slabo, plevel, plesen, gnilobo, obenem pa zemlji daje hranilne snovi. Judje so v Egiptu bdeli ob ognju, ter čakali, da jih bo Bog izpeljal iz Egipta. Ta ogenj naj bi verniku dajal upanje, da bo potrpežljivo čakal na veliko noč, na zadnje dejanje Ljubezni Boga Očeta.

VELIKONOČNA JEDILA – na veliko soboto Jezus leži v grobu. Skupaj z učenci pričakujemo skorajšnje vstajenje Jezusa od mrtvih. Košara predstavlja Jezusov grob. Šunka predstavlja mrtvo Jezusovo telo. Potica (včasih je bila okrogla) predstavlja Jezusovo trnovo krono. Pirhi predstavljajo Jezusovo kri. Hren predstavlja Jezusove žeblje in rane.

Po starodavni tradiciji velikonočna jedila zaužijemo na veliko nočno jutro po procesiji. Ker je Jezus na velikonočno jutro vstal iz groba, ter pustil grob prazen, tako na velikonočno jutro pojemo jedila, ter pustimo košaro prazno: prazen grob – prazna košara. Post se zaključi po velikonočni vigiliji.

Blagoslovi jedil bodo potekali po naslednjem redu:

10.00 v Grčaricah
10.20 v Dolenji vasi
10.45 v Prigorici
11.00 v Lipovcu
11.15 v Dolenji vasi
11.45 v Rakitnici

VELIKONOČNA VIGILIJA – ob 20-ih se bomo zbrali v župnijski cerkvi, kjer bomo začeli obhajati velikonočno vigilijo, to je bdenje. Bdeli bomo, molili, prepevali, ter tako pričakovali največji čudež – Jezusovo vstajenje od mrtvih.