Adventni koledar

Adventni koledar ti bo pomagal, da se boš prebil skozi adventni čas, počistil pepel v svojem srcu in življenju, ter podkuril plamen, kateri ti je bil prižgan na krstni dan. Brez tega ognja bo tvoje življenju mrzlo, brez vonja, brez okusa, brez smisla. Vse kar potrebuješ je: pisalo, beležko, Sveto pismo in kanček zaupanja (domišljije). Srečno!

 

1. december

Spomni se nečesa, česar ne obvladaš in to napiši z velikimi tiskanimi črkami, čez vso stran. Nato opazuj to besedo (stavek). Nato v beležko pripiši naslednji Svetopisemski citat: Rim 8,28.

 

2. december

Pojdi na sprehod in obišči Jezusa v župnijski cerkvi. Cerkev je odprta od 9ih do 18ih. Tam lahko tudi kaj zmoliš.

 

3. december

V beležko napiši ime in priimek prijatelja/ice ali soseda/e ali znanca/ke, ki te večkrat povpraša po zdravju, počutju, ti pa tega ne storiš. Nato tej osebi pošlji SMS, ter povprašaj po zdravju, počutju… (ne bodi živčen in naj ti ne bo težko)

 

4. december

Opiši nekaj, kar si danes videl na tleh (kje si to videl, kdo je to odvrgel)

 

5. december

Danes zvečer bo hodil sv. Miklavž. Napiši v beležko koga nisi nikdar obdaril, on/ona pa te je že večkrat in mu pred vrati hiše/stanovanja/sobe pusti skromno darilce (tega ne počni med 21h in 6h)

 

6. december

V beležko napiši svoje dobre lastnosti, talente, sposobnosti (brez pretiravanja), ter za vsako pripiši: Bogu hvala.

 

7. december

Pojdi na sprehod in obišči Jezusa v župnijski cerkvi. Cerkev je odprta od 9ih do 18ih. Tam lahko tudi kaj zmoliš.

 

8. december

V beležko napiši naslednji Svetopisemski citat: Lk 1,37, ter ga nato napiši 20x ali tolikokrat, da ga dojameš.

 

9. december

V beležko napiši kdo vse ti gre na živce, komu vse zameriš, koga se bojiš, ter napiši zakaj. Nato na koncu pripiši Sveto pisemski citat: Lk 19,34

 

10. december

Danes pojdi na sprehod. Poišči in izberi odpadel, posušen list drevesa, grmovja, trave… ter to nalepi v beležko. Šele ko boš nalepil, prepiši naslednji Svetopisemski citat: 1 Mz 1,31

 

11. december

Napiši vse, kar je danes šlo narobe, ter nato pripiši naslednji Svetopisemski citat: Mt 21,42.

 

12. december

Pojdi na sprehod in obišči Jezusa v župnijski cerkvi. Cerkev je odprta od 9ih do 18ih. Tam lahko tudi kaj zmoliš. V beležko zapiši o čem si pred Jezusom premišljeval.

 

13. december

Pošlji SMS prijatelju/ici, sosedu/i, znancu/ki, ter povprašaj po zdravju, počutju… V beležko zapiši, komu si poslal SMS in kakšen odgovor si dobil. Na koncu dneva zapiši naslednji Svetopisemski citat: Prg 17,17

 

14. december

Napiši pet najbolj nujnih stvari, ki jih moraš v tem tednu opraviti. Nato poišči naslednji Svetopisemski citat, ki ti bo povedal, kaj je v resnici najbolj pomembno: 1 Kor 13,2

 

15. december

Eno uro glej skozi okno, nato opiši kaj si videl.

Nato napiši naslednji Svetopisemski citat: Prd 3,10

 

16. december

Pojdi v svojo sobo in pol ure sedi čisto pri miru, ne misli ničesar, ne govori, ničesar, samo dihaj. Če ti je uspelo, lahko to počneš tudi v cerkvi, pred Jezusom.

 

17. december

Na primeren prostor v svojem stanovanju/sobi postavi majhen košček mahu. To je prvi dan Božične osem dnevnice, določiti kraj, kjer naj se Bog rodi. V beležko zapiši tisti del svojega življenja, ki najbolj potrebuje Božje intervencije

 

18. december

Na mah postavi prvo ovčko. Ta ovčka se imenuje: »Nič ne razumem« V beležko zapiši kaj ti je od vere najbolj nerazumljivo, katero versko 'zapoved' najtežje sprejmeš… Nato prepiši Svetopisemski citat: Iz 55,8

 

19. december

Na mah postavi drugo ovčko. Ta se odziva na ime: »Len sem«. Ko se ti v življenju zaprejo vrata, Bog odpre okno. Toda če so vrata odklenjena, ni razloga, da jih ne bi odprl sam, kajne? Zato pojdi na sprehod in obišči Jezusa v župnijski cerkvi, ki je odprta od 9ih do 18ih. Tam lahko tudi kaj zmoliš.

 

20. december

Na mah postavi tretjo ovčko. Tudi ta ima ime, imenuje se: »Zebe me«. Tukaj napiši kako si ti  predstavljaš da bi morala Cerkev, škof, duhovniki, drugi verniki biti, delovati, živeti. Na koncu zapiši Svetopisemski citat: Mt 11,18-19.

 

21. december

Na mah postavi figuro pastirja. Pastirju se čudno zdi, da se ovce zbirajo. Zato danes obleci kakšno oblačilo narobe, ter na koncu dneva zapiši, kaj se ti je dogajalo. Pripiši tudi naslednji Svetopisemski citat: Raz 21,5

 

22. december

Na mah postavi figuro oslička. Osliček je najlepša in najpomembnejša žival, saj prinaša Marijo z Jezusom v Betlehem. Bodi tudi ti najlepši in najpomembnejši, ter pojdi k spovedi. Pokliči duhovnika, naroči se, ter se spovej vseh svojih grehov. Tudi tistih, ki jih ti nimaš za greh.

 

23. december

Na mah postavi figuro Jožefa. Sveti Jožef je varuh Svete Družine. Je tudi tvoj varuh in varuh slehernega domačega ognjišča. V beležko zapiši za koga vse te najbolj skrbi. Ter nato za vsakega zmoli: Sveti angel varuh moj.

 

23. december

Na mah postavi figuro Marije. Veličina Marije je v njeni poslušnosti Božji volji. Brez te poslušnosti ne bi bilo Jezusa. Napiši katero zapoved (Božjo, cerkveno…), najtežje izpolnjuješ, nato prosi Marijo naj ti izprosi milost, da jo boš lahko izpolnjeval.

 

24. december

Na mah postavi jaslice, ali šop slame, sena. To je tvoje srce. Nič posebnega, nič pretresljivega, toda tukaj se ima roditi Božji Sin. Cel dan ponavljaj molitev: Jezus pridi, v mojem srcu  in življenju imaš prostor.

 

25. december

Čisto na koncu v svoje »jaslice« položi figuro Jezuščka. V beležko čez celo stran napiši naslednji Svetopisemski citat: Mt 18,3, ter nato razmišljaj o njem, kaj boš v življenju napravil, da bo Jezus vedno pri tebi in ti pri Njem.

 

 

Kratice Svetopisemskih knjig:

 

Rim – pismo Rimljanom

Lk – evangeliji po Luku

1 Mz – prva Mojzesova knjiga

Mt – evangeliji po Mateju

Prg – Pregovori

Prd – Pridigar

Raz – Razodetje

1 Kor – prvo pismo Korinčanom

Iz – Izaija