Obvestila 20. februar 2021

MAŠNI NAMENI OD 21.2.2021 DO 28.3.2021

Seznam mašnih namenov in darov namesto cvetja na grob, lahko dobite v tiskani obliki v župnijski cerkvi od 22.2. dalje, oz. na oglasni deski pred župniščem.

 

POSTNA POSTAVA

 

V sredo 17. februarja začenjamo letošnji postni čas. Cerkev za postni čas določa posebne oblike spokornosti. Strogi post je na pepelnično sredo (17. 2.) in na veliki petek (2. 4.). Ta dva dneva se le enkrat na dan do sitega najemo in se zdržimo mesnih jedi. Strogi post veže od izpolnjenega 18. leta do začetka 60. leta. Samo zdržek od mesnih jedi je na vse petke v letu. Zunaj postnega časa smemo zdržek od mesnih jedi zamenjati s kakim drugim dobrim delom pokore ali ljubezni do bližnjega. Zadržek od mesnih jedi veže vernike od izpolnjenega 14. leta.

 

Bog po Cerkvi zapoveduje, da mora katoličan pred Veliko nočjo opraviti sveto spoved, ter na Veliko noč prejeti sveto obhajilo. Morda se je potrebno v trenutni situaciji malce bolj potruditi, da najdemo pravi termin, vendar trenutna situacija ni vzrok, da tega zakramenta ne bi prejeli. Kdor ne opravi svete spovedi naj se vpraša v kaj pravzaprav veruje?

 

O SKUPNEM OBHAJANJU SVETIH OBREDOV

 

V nedeljo 21.2.2021 bomo skupaj začeli obhajati sveto mašo. Ker po zakonodaji še vedno velja omejitev 22 oseb v naši ž.c., se boste PREDHODNO PRIJAVILI. Brez prijave udeležba pri sveti maši ni dovoljena. Prijavite se lahko preko telefona: 031/347-427, SMS-a, ali e-maila. Če bo ob nedeljah več prijav, bo tudi več maš. Pri vseh svetih mašah je obvezna uporaba maske in razkužila, ohranjati varnostno razdaljo (zato ste lahko tudi na koru). V času epidemije je možno prejeti obhajilo zgolj na roko. Petje pri maši je po vladnem odloku prepovedano, lahko pa je orgelska spremljava. K svetim mašam prihajajte največ 15 minut prej. Rožni venec pred sveto mašo zmolite sami doma ali po poti v cerkev.

Za prisotnost pri nedeljski maši, se morate prijaviti v petek, pred nedeljo. Ob prijavi navedite Priimek (družine), ter število ljudi. V primeru, da bo več prijav bo tudi več maš, vendar ne več kot tri. Vsi nedeljski mašni nameni bodo opravljeni za žive in pokojne župljane.

Za prisotnost pri tedenski maši, se morate prijaviti en dan prej. Npr. k maši želite priti v četrte, torej se boste prijavili v sredo. V kolikor boste hodili vsak dan, to posebej omenite.

Svete maše bodo ob 17.30 v ponedeljek, sredo, četrtek in petek. V torek in petek ob 7.30.

Sveto spoved lahko opravite ob sobotah od 17.30 do 18-ih v spovednici župnijske cerkve ali po dogovoru.

Za vse pokojne v februarju-marcu bo 7. in 30. dan oddan naprej.

Sveti krst se lahko opravi samo v nujnem (smrtnem) primeru.

Župnijska cerkev je odprta za individualno molitev vsak dan od 9-ih do 18-ih!

Ob morebitnih dodatnih spremembah bodo obvestila na voljo na FB profilu župnije, na oglasni deski in na glavnih vratih župnijske cerkve! Spremljajte!!!

 

KRIŽEV POT

 

Postnega časa ni brez križevega pota. Žal se prevečkrat zgodi, da nekateri naših bližnjih doživijo več postnih obdobij v svojem življenju, nekateri ga pa celo življenje živijo. Pa vendarle križev pot ni zlo, temveč je orodje, da preživimo zlo. Namen, križevega pota je, da dosežemo velikonočno  veselje in srečo, ki nikdar ne mine.

 

V križevem potu naj bi vernik podoživel Jezusovo trpljenje. Preko križevega pota naj bi vernik spoznal, kako ga Bog ljubi, da je celo življenje svojega ljubljenega Sina podvrgel trpljenju, da bi človek doživel veselje in srečo, ki nikoli ne mine.

 

Križev pot je lahko tolažba za ranjena, trpeča človeška srca. Križev pot je lahko upanje preizkušenim, ker nam govori, da na poti življenja nismo sami, temveč je z nami Jezus. In kar je najbolj zanimivo, Jezus na križevem potu ni sam, tukaj so ljudje, ki Jezusu pomagajo: Simon, Veronika, Jeruzalemske žene, Marija.

 

Nobenemu izmed nas ni potrebno, da se v življenju bori in preživlja sam. Zato je tukaj Cerkev, skupnost, ki naj bi si medsebojno pomagala, podpirala. Včasih je dovolj zgolj nekaj trenutkov tihe prisotnosti, včasih pa je potrebno konkretno dejanje.

 

Ker je zaradi epidemije vse drugače, kot je bilo nekoč, je vaša osebna odgovornost, da sami vsaj enkrat na teden, najbolj priporočljivo je v petek ob 15-ih, zmolite križev pot.

 

 

MOLITEV PONIŽNOSTI IN KROTKOSI

 

Gospod, prihrani zadnji prostor zame,

Tistega, ki ni preveč vpadljiv na koncu mize.

Bližje strežnikom, kot častnim gostom.

Saj ne vem, kako se obnašati v družbi pomembnih,

Ne znam zmagovati,

ne znam praznovati, kot znajo drugi.

 

Gospod, prihrani zadnji prostor zame,

tistega, ki ga nihče noče,

daleč zadaj na koncu razmajanega avtobusa,

ki vsak dan prevaža

potnike usmiljenja

od greha do odpuščanja.

 

Gospod, prihrani zadnji prostor zame,

tistega na koncu vrste

počakal bom da bom na vrsti,

in ne bom pritoževal, če se bo kak nasilnež

vrinil predme.

 

Gospod, prihrani zadnji prostor zame,

Zame bo popoln, ker ga boš izbral ti.

Dobro sem bom počutil in ne bo se mi

treba sramovati vseh svojih napak.

To bo moj prostor.

To bo prostor za ljudi, kot sem jaz.

 

Za tiste, ki pridejo zadnji

in skoraj vedno zamujajo.

Toda pridejo ne glede na vse.

Prihrani ta prostor zame Gospod.

 

Vir: Aletea.org