Obvestila 24. januar 2021

SVETA MAŠA IN (ALI) OBHAJILO

Bog se je na Božični dan utelesil v podobi Jezusa Kristusa, zato, da bi bil z nami. Jezus Kristus je iz ljubezni do nas in zaradi naših grehov umrl na križu. Sveti Duh, duh ljubezni, pa ga je obudil od mrtvih zaradi našega Odrešenja. In Bog je tudi danes navzoč v podobi sedmih svetih zakramentov:
1. Sveti Krst
2. Sveta Spoved
3. Sveta Birma
4. Sveta Evharistija
5. Sveto Bolniško maziljenje
6. Sveti Zakon
7. Sveto Mašniško posvečenje.
Če ste ta seznam podrobno prebrali, ste lahko opazili, da v njem ni svete maše. Zakaj? Ker je sveta maša obred, preko katerega pridemo do zakramenta svete evharistije.


Sveta maša predstavlja človeško dejavnost. Je bogoslužje – dejanje v službi Boga. K taki človeški dejavnosti spada tudi zakramental krščanskega pogreba, ter razni drugi obredi. Podobno je pri vsakem zakramentu. Vsi imajo neke obrede preko katerih lahko bolj ali manj razumemo in ponotranjimo prejeti zakrament. Pri svetem krstu je na primer bistveno oblivanje, pri svetem zakonu obljube, itd.

Sveta maša je torej obred – človeška dejavnost. Preko svete maše pa pridemo do Božjega delovanja – svete evharistije.

Svete maše preko televizije, spleta ali radija niso sporne. Sporno pa je, če vernik ne prejme svetega obhajila, če je možnost, četudi to v trenutni situacij pomeni dva različna kraja (in možnost je). Kajti če je samo sveta maša, je to samo človeška dejavnost. Brez Božjega dotika. Če imamo možnost izbire med sveto mašo na spletu/televiziji, ter prejem svetega obhajila, četudi to pomeni dva različna kraja, bomo seveda izbrali prejem svetega obhajila.

Apostol Pavel prvem pismu Korinčanom lepo pravi: »Če pa Kristus ni bil obujen, je prazna vaša vera in ste še v svojih grehih « (1 15,15-17). Če ne verujemo, da je Kristus vstal od mrtvih in je navzoč v podobi svetih zakramentih, je prazna naša vera. In kdor zavrača sveto obhajilo, kdor zavrača zakramente, praktično zavrača Boga.

Najbrž ni potrebno pojasnjevati kaj se zgodi, če zavrnemo ljubezen, še posebej če je to Božja. Pobožnosti se lahko naučimo. Lahko se naučimo krščanske govorice, molitvic, tradicije. Ne moremo pa se naučiti verovati. Kajti vera je dar od Boga in je Božja milost. Ki jo lahko dobimo samo v Njegovi živi navzočnosti in prisotnosti. Pobožnosti se naučimo, verniki pa postajamo in postanemo. Preko rednega prejemanja zakramentov. In več kot je odpovedi, več je vredno in bolj učinkovito.

V tem času epidemije je možno in priporočljivo prejeti tako sveto spoved kakor sveto obhajilo. Res pa je, da malce drugače kot ste bili navajeni. Ker obstajajo državne omejitve za preprečevanje širjenja okužb se je za prejem potrebno predhodno javiti in dogovoriti za termin. In mislimo, da pravemu verniku to ne bi smelo delati posebnih težav.


MAŠNI NAMENI OD 1.2.2021 DO 20.2.2021

Zaradi Zakona o varstvu osebnih podatkov, imen ne smemo objavljati na spletni strani župnije Dolenja vas.  Mašne namene lahko dobite le v tiskani obliki, ki se nahajajo v župnijski cerkvi (cerkev je odprta vsak dan od 9-ih do 18-ih), oziroma na oglasni deski pred župniščem. Hvala za razumevanje!


SPODBUDA SV. PATRA PIJA
Jezus nam pravi: »Vzemite, jejte, to je moje telo« (Mt 26,26). Ampak nekateri ljudje se posmehujejo moji veri v evahristijo. Včasih se svete evharistije sramujem tudi sam. Spodbuda patra Pija: »Vselej poskrbite, da boste uživali angelsko hrano. Deležni boste številnih skušnjav sovražnika (posmehovanje, sram…), ki se ne zaveda koristi, ki jo vaša duša prejema v teh hrani in jo durgi prejemajo po vas, vendar se nikar ne bojte. Jezus je obljubil, da vam bo še naprej pomagal.«

»Če nimate sposobnosti, da bi dolgo vztrajali v molitvi, branju in tako naprej, naj vam to ne vzame poguma. Dokler vsak dan prejmete Jezusa v Najsvetejšem zakramentu, se imate lahko za izjemno srečne.«

»V duhu poletite pred tabernakelj, kadar ne morete tja v telesu, in tam razkrijte goreče hrepenenje… Objemite Ljubljenca duš.«

»Daj nam danes naš vsakdanji kruh. Vedno nam dajaj Jezusa med našim kratkim postankom v deželi izgnanstva. Daj nam ga in nam pomagaj, da bomo vse vrednejši, da ga bomo sprejemali v srce.«

Gospod, nenehno me vabi k svoji mizi
in mi dajaj »angelsko hrano«. Z njo
me spremeni v zvestega ljubečega
služabnika. Amen.

 


Dokler se ne bodo razmere izboljšale in boste lahko prisotni pri mašni daritvi, bom namene opravil sam po razporedu, kakor sem dolžan po pravu, službi in poslanstvu. Drugih in tretjih maš ob nedeljah in praznikih ne bo, dokler se stvari ne spremenijo.

Za vse pokojne v februarju bo 7. in 30. dan oddan naprej.

Župnijska cerkev je odprta za individualno molitev vsak dan od 9-ih do 18-ih!

Ob spremembah glede podeljevanja svetega obhajila in svete spovedi bodo obvestila na voljo na FB profilu župnije, na oglasni deski in na glavnih vratih župnijske cerkve!

Spremljajte!!!


PEPELNIČNA SREDA
Na obred pepelenja na pepelnično sredo (17.2), se je potrebno OBVEZNO PRIJAVITI. V cerkev bo lahko vstopilo samo 22 prijavljenih oseb na enkrat. Obreda ob 17.30 ne bo. Glede na število prijav bomo določili termin dopoldne oz. popoldne.