Obvestila december 2022

ZAKRAMENT SV. KRSTA

Vsi starši, kateri bi radi, da Bog njihovim otrokom podeli dar vere, lahko svoje otroke prinesejo h krstu.

11. december. Obvezna priprava na krst, ki se jo udeležijo starši in botri bo 9. decembra ob 19-ih.

Pred pripravo naj se starši oglasijo v župnijski pisarni ob petkih od 16-17, zaradi vpisa v krstno knjigo. Datumi priprav na krst se lahko spremenijo, spremljajte aktualna tiskana in nedeljska oznanila.

 

VEROUK 2022/2023


V mesecu decembru bo verouk potekal:

5.12.2022 verouk odpade zaradi »Miklavževega večera«

Od 1. do 5. razreda: 28.11.2022

Od 6. do 8. razreda: 12.12.2022

 

Vsi veroučenci, razen 1. 2. 3. razreda bodo opravili sveto spoved 19.12.2022. V župnijsko cerkev pridejo ob tisti uri, ko imajo razpisan verouk.
 
 
MAŠNI NAMENI – DECEMBER 2022

Urnik svetih maš:

 

Ponedeljek, sreda, četrtek in petek ob 18-ih

Torek in sobota: 8-ih

Nedelja ob 8-ih in 10-ih

 

Urnik svetih maš se lahko spremeni. Spremljajte nedeljska oznanila! Ob praznikih je urnik svetih maš napisan posebej!  Mašni nameni se pobirajo na prvi petek v času uradnih ur za naslednji mesec (npr. marca za april)

 

Župnijska cerkev je za osebno molitev odprta vsak dan od 9-ih do 18-ih

 

Zakrament svete spovedi lahko opravite (razen če pride kaj vmes):

  • pol ure pred večerno sveto mašo
  • po dogovoru

 

Ob zadnji (smrtni) uri, oz. ko opazite, da se življenje zaključuje, poskrbite, da boste prejeli poslednje zakramente! Zvoniti po toči je prepozno! Ker noben človek ne more biti 24 ur na dan, 365 dni na leto na razpolago, se včasih zgodi, da nisem na razpolago. V tem primeru se obrnite na sosednje župnije.

 

RAZPORED MAŠNIH NAMENOV JE OBJAVLJEN ZGOLJ V TISKANI OBLIKI OZ. NA OGLASNI DESKI!
 
 

BRALCI BERIL
 
  • Bralci beril lahko v času branja Božje besede masko odmaknejo.
  • Preko e-maila lahko predhodno prejmete berilo, da se doma pripravite, v tem primeru pošljite e-mail na: ales.pecavar@rkc.si
  • V primeru, da je bralec odsoten in tisti dan, ko je razporejen ne more brati naj poskrbi za zamenjavo.

 

 

RAZPORED BRALCEV BERIL JE OBJAVLJEN ZGOLJ V TISKANI OBLIKI OZ. NA OGLASNI DESKI!

 

 

 

PREVIDNI PRI OBHAJANJU

 

S sveto evharistijo nam Jezus izkaže ljubezen do konca. Do ljubezni pa nimamo ne pravice, ne dolžnosti. Ljubezni ne moremo kupiti, ne moremo si jo prislužiti. Temveč je vedno dar.

 

Sveta evharistija je telo in življenje Jezusa Kristusa, zato je vedno bila in vedno bo preizkusni kamen naše vere. To je skrivnost, ki je ne moremo nikdar dovolj razložiti, potrebno jo je sprejemati – dobesedno.

 

Duhovnik je dolžan ta dar podariti, vendar je dolžan za ta dar tudi skrbeti. Kakor npr. starši skrbijo, da njih otroci ne zaidejo na slaba pota, da ne pridejo v slabe roke, in da se jim ne bi dogajalo zlo.

 

Sveta evharistija je preizkusni kamen naše vere in način, kako se nekdo obhaja, izkazuje resničnost vaše vere. Nekateri z načinom obhajanja izkazujejo globoko in resnično vero. Nekateri pa z načinom obhajanja izražajo nekakšno negotovost, dvom, ali pa celo nevero.

 

Ko govorimo o načinu obhajanja ne govorimo ali na usta ali na roke. Govorimo o tem, kako nekateri hostijo zgrabijo z roko ali usti, kakor ptica roparica zagrabi miš, ter odbrzijo stran, kako da so nekaj ukradli.  obhajanje na usta ali roko.

 

Kako torej spoštljivo in ponižno pristopiti k svetemu obhajilu? Najprej seveda, da ste v stanju milosti. Če redno hodite k svetemu obhajilu morate redno hoditi k spovedi! Ko se pri maši pristopita k obhajilu se vračate nazaj na sedeže, se to počne počasi.

 

Starejšim naj ne bo nerodno, ne delajo gneče ali vrste. Hostije so krhke in ker se hiti, se hostije bodisi zlomijo, bodisi padajo iz ust, iz rok na tla. To pa je nerodno.

 

Ko pristopite k obhajilu, vam najprej evharistijo pokažem in rečem: »To je Kristusovo telo.« Vi odgovorite z 'Amen'. To je grška beseda, ki pomeni res je, tako je, verujem. Čisto tehnično, če glasno in jasno ne rečete 'Amen', to lahko pomeni tudi, da ne verujete, to kar prejemate.

 

Nato vam sveto evharistijo položim na dlan. Sveto hostijo previdno primete, ter jo zaužijete, pred duhovnikom. Ko zaprete usta, se lahko počasti obrnete in greste na svoje sedeže. Tisti, ki se obhajate na usta, morate malo bolj paziti, saj ni ne higienično, niti spoštljivo, da imam zaradi vas slinaste prste in potem s takimi prsti obhajam vse ostale. Nekateri se znajo pravilno obhajati na usta, nekateri se bodo morali pa še veliko naučiti.

 

Zelo pomembno je, da se med prejemanjem in zaužitjem ne premikate, na desno, na levo, se ne križate in poklekujete. Ko se skušate umakniti in napraviti prostor, pristopi drugi in tretji, nato pa pred oltarjem nastopi gneča. Prerivanje, hitenje. Posledično se zgodi, da sveta hostija ne pride do ust.  Vzemite si čas za obhajilo. Nikamor se ne mudi. Če bo zaradi tega sveta maša daljša, pač bo. Za gostilno, za trgovino, za klepet na ulici si vzamemo čas, si ga bomo pa tudi za sveto mašo.

 

Hostijo nikdar ne smete z usti ali roko zgrabiti, se obrniti in iti, ne da bi jo takoj zaužili. V tem primeru pričakujte, da bom šel za vami in da najbrž ne bom vljuden in prijazen. Kajti ko nekdo to naredi, je to zame jasen signal, da je tukaj nekaj hudo narobe. V skrajnem primeru moram hostijo vzeti nazaj.

 

Ob upoštevanju navodil, priporočil in spodbud, tako pri delikatnih momentih naše vere kot je npr. obhajanje, kot splošnih kot npr. redno obhajanje nedeljske svete maše, se ne izognemo samo neprijetnim in neljubim situacijam, dogodkom, temveč gradimo, utrjujemo in izkazujemo svojo vero, »Brez vere namreč ne moremo biti Bogu všeč, kajti kdor prihaja k Bogu, mora verovati, da on biva in poplača tiste, ki ga iščejo. (Heb 11,6)

 

BLIZU OČI, BLIZU SRCA

 

Prisotnost Jezusa na tem svetu se izraža na mnoge načine. Največ je verskih znamenj, posebej ob raznih poteh in cestah. Praviloma je Kristusovo telo – korpus – obrnjeno proti najbližji župnijski cerkvi oz. cerkvi, kjer se je od nekdaj hranilo Najsvetejši zakrament. Tako tudi popotnik, ki pride od daleč, iz drugih krajev, ve kje se nahaja središče krščanske skupnosti. Kjer lahko najde moč (sveto evharistijo) in spodbudo (sveto spoved) za nadaljevanje svoje poti in življenja.

 

Najodličnejše je Jezus na tem svetu prisoten v Najsvetejšem zakramentu svete evharistije. Tako med sveto mašo in po njej. Že zgodnji kristjani so uvedli to navado, da se Najsvetejši zakrament shranjuje v poseben prostoru imenovanem tabernakelj. Ob tem tabernaklju so se zbirali in častili Jezusovo čudovito navzočnost na tem svetu.

 

Iz vsega srca Vam želim, da obhajanje Božičnih praznikov ne bo zgolj neka zunanja gesta pripadnosti krščanski skupnosti, temveč da boste spoznali, da prava in resnična Božja milost ne izhaja iz jaslic, temveč iz tabernaklja. Vendar kakor pravi pregovor: 'daleč od oči, daleč od srca'.

 

Vabim vas, da adventni čas preživite tudi v cerkvi, tudi kadar ni svete maše, je Jezus prisoten in se Vas želi dotakniti, želi Vam dati svoje Božje milosti.

 

Najsvetejši zakrament je izpostavljen za molitev v tišini, vsak četrtek ob 20-ih (poleti ob 21)

 

Za tiste, ki bi jim bolj odgovarjala dopoldanska ura, pa bomo od ponedeljka 12.12.2022 dalje začeli s češčenjem Najsvetejšega zakramenta z molitveno uro ob 8.30.

 

 

Razno

05.12.2022 ob 17.00 bo Miklavžev večer pred župnijsko cerkvijo.
26.12.2022 ob 14.00 bo blagoslov konj na župnijskem travniku (če bo dež ali sneg, blagoslov odpade)


Adventna molitev

Gospod, pomagaj mi, da bom do Božiča
pozabil vse zlo, vse krivice, ki so se mi tekom
leta dogodile, da bo moje srce prosto za
sprejem Jezusovega rojstva in s tem vseh
milosti, ki so za življenje potrebne. Da bom
tako čez leto, ki prihaja lahko spoznaval in se
veselil čudovitih del Tvoje Božje previdnosti.
Amen.