Obvestila marec 2019

 

ČIŠČENJE ŽUPNIJSKE CERKVE
Najlepši okras župnijske cerkve, so verniki. Zato v postnem času župnijske cerkve ne krasimo s cvetlicami in zelenjem, temveč jo okrasimo s svojo prisotnostjo in čisto dušo.

ROMANJE V MEĐUGORJE
V mesecu aprilu od 5. do 8. aprila 2019 bo organizirano romanje v Međugorje. Cena je 150 € za prevoz in 3 polne penzione. Odhod iz Ribnice bo ob 7. uri zjutraj. Prijave se zbirajo v župnišču v Ribnici.

MATERINSKI DAN
V soboto 23. marca 2019 ob 18-ih, vabljeni v šolsko dvorano (DC-16) v Dolenji vasi na proslavo ob materinskem dnevu (25.3), da se Bogu in našim materam zahvalimo za njihovo poslanstvo nesebične ljubezni.


POSTNA POSTAVA
V sredo 6. marca začenjamo letošnji postni čas. Cerkev za postni čas določa posebne oblike spokornosti. Strogi post je na pepelnično sredo (6. 3.) in na veliki petek (19. 4.). Ta dva dneva se le enkrat na dan do sitega najemo in se zdržimo mesnih jedi. Strogi post veže od izpolnjenega 18. leta do začetka 60. leta. Samo zdržek od mesnih jedi je na vse petke v letu. Zunaj postnega časa smemo zdržek od mesnih jedi zamenjati s kakim drugim dobrim delom pokore ali ljubezni do bližnjega. Zadržek od mesnih jedi veže vernike od izpolnjenega 14. leta.


KRIŽEV POT
Podoba postnega časa je podoba križevega pota. Žal se prevečkrat zgodi, da nekateri naših bližnjih doživijo več postnih obdobij v svojem življenju, nekateri ga celo življenje živijo. Pa vendarle križev pot ni zlo, ker prej ali slej mine. Križev pot je orodje, da preživimo zlo. Namen, križevega pota je, da dosežemo veselje in srečo, ki nikoli ne mine.

V križevem potu naj bi vernik podoživel Jezusovo trpljenje. Preko križevega pota naj bi vernik spoznal, kako ga Bog ljubi, da je celo življenje svojega ljubljenega Sina podvrgel trpljenju, da bi človek doživel veselje in srečo, ki nikoli ne mine.

Križev pot je lahko tolažba za ranjena, trpeča človeška srca. Križev pot je lahko upanje preizkušenim, ker nam govori, da na poti življenja nismo sami, temveč je z nami Jezus. In kar je najbolj zanimivo, Jezus na križevem potu ni sam, tukaj so ljudje, ki Jezusu pomagajo: Simon, Veronika, Jeruzalemske žene, Marija.

Nobenemu izmed nas ni potrebno, da se v življenju bori in preživlja sam. Zato je tukaj Cerkev, skupnost, ki naj bi si medsebojno pomagala, podpirala. Včasih je dovolj zgolj nekaj trenutkov tihe prisotnosti, včasih pa je potrebno konkretno dejanje.

Ena izmed konkretnih oblik je tudi skupna molitev križevega pota. Skupaj lahko premišljujemo, ter molimo drug za drugega, vsak petek ob 15-ih ter v postnem času tudi pri večerni sveti maši ob 18-ih. Pred večerno sveto mašo bomo križev pot molili zunaj pod arkadami! Vabljeni!


Bog, naš Oče, izročam ti svoj dan.

Izročam ti svoje molitve, misli, besede,

dejanja, radosti in bolečine

skupaj s srcem Tvojega Sina Jezusa,

ki se v evharistiji vedno znova podarja

za odrešenje sveta.

 

Naj bo Sveti Duh, ki je vodil Jezusa,

Danes moj vodnik in moja moč,

Da bom zmogel pričevati za Tvojo ljubezen.

 

Z Marijo, materjo našega Gospoda in Cerkve,

prosim še posebej za namen,

 spreobrnitve sebe in svojih bližnjih. Amen.