Obvestila marec 2020

POSTNA POSTAVA
V sredo 26. februarja začenjamo letošnji postni čas. Cerkev za postni čas določa posebne oblike spokornosti. Strogi post je na pepelnično sredo (26.2.) in na veliki petek (10. 4.). Ta dva dneva se le enkrat na dan do sitega najemo in se zdržimo mesnih jedi. Strogi post veže od izpolnjenega 18. leta do začetka 60. leta. Samo zdržek od mesnih jedi je na vse petke v letu. Zunaj postnega časa smemo zdržek od mesnih jedi zamenjati s kakim drugim dobrim delom pokore ali ljubezni do bližnjega. Zadržek od mesnih jedi veže vernike od izpolnjenega 14. leta.

KRIŽEV POT
Podoba postnega časa je podoba križevega pota. Žal se prevečkrat zgodi, da nekateri naših bližnjih doživijo več postnih obdobij v svojem življenju, nekateri ga celo življenje živijo. Pa vendarle križev pot ni zlo, ker prej ali slej mine. Križev pot je orodje, da preživimo zlo. Namen, križevega pota je, da dosežemo veselje in srečo, ki nikoli ne mine. V križevem potu naj bi vernik podoživel Jezusovo trpljenje. Preko križevega pota naj bi vernik spoznal, kako ga Bog ljubi, da je celo življenje svojega ljubljenega Sina podvrgel trpljenju, da bi človek doživel veselje in srečo, ki nikoli ne mine. Križev pot je lahko tolažba za ranjena, trpeča človeška srca. Križev pot je lahko upanje preizkušenim, ker nam govori, da na poti življenja nismo sami, temveč je z nami Jezus. In kar je najbolj zanimivo, Jezus na križevem potu ni sam, tukaj so ljudje, ki Jezusu pomagajo: Simon, Veronika, Jeruzalemske žene, Marija. Nobenemu izmed nas ni potrebno, da se v življenju bori in preživlja sam. Zato je tukaj Cerkev, skupnost, ki naj bi si medsebojno pomagala, podpirala. Včasih je dovolj zgolj nekaj trenutkov tihe prisotnosti, včasih pa je potrebno konkretno dejanje. Ena izmed konkretnih oblik je tudi skupna molitev križevega pota. Skupaj bomo molili križev pot preko novih postaj postavljenih na župnijskem vrtu. In sicer vsak petek z začetkom ob 17.15, ter nadaljevali s sveto mašo v župnijski cerkvi (lahko se zgodi, da se bo maša zaradi molitve začela kakšno minuto prej ali kasneje). Križev pot bomo molili ob vsakem vremenu! Vabljeni

SREČANJE ŽPS
V ponedeljek, 16. marca po večerni maši (cca. 17.30) vabim člane župnijskega pastoralnega sveta na srečanje.

 

SVETI JOŽEF
Sredi postnega časa, 19. marca Cerkev obhaja praznik svetega Jožefa, v luči Jezusovega rednika. Sveti Jožef je ena najbolj skrivnostnih oseb v zgodovini Odrešenja. Ampak je eden najmočnejših priprošnjikov, takoj za Marijo, ker je bila Jožefu poverjena skrb za Božjega Sina. Iz Jožefovega ravnanja izvemo, da je usmiljenje nad pravičnostjo. Kdor išče pravičnost na tem svetu, je ne bo našel. Ker pravičnost ni niti poštena, niti pravilna. Res je, da nam Sveto pismo pravi, da je bil Jožef pravičen mož, zato Marije ni hotel osramotiti, jo je sklenil skrivaj odsloviti. Pravičnost tistega časa bi namreč zahtevala, da se Marijo kamenja. Toda Jožef ljubi Marijo. Niti nje, niti njenega deteta ne more prepustiti kruti smrti.

V današnjem času se na vsakem koraku poudarjajo pravice in pravičnost do vsakega in vsega. Toda pravičnost ni niti poštena, niti pravilna. Ker kar je zame pravično je lahko zate krivično. Če bi Bog ravnal pravično, bi bili mi pokončani takrat, ko napravimo prvi greh, tam nekje med tretjim in osmim letom starosti. Ker pravičnost zahteva izpolnitev postave. Jezus pa je nad postavo in tisto, kar je nad postavo je usmiljenje.

Bog opomni Jožefa na to, naj bo usmiljen do Marije, kajti kar je spočela je spočela od Svetega Duha. Ona ni nič kriva, razen tega, da je rekla fiat – zgodi se mi po tvoji besedi. In Jožef je usmiljen od tistega trenutka dalje. Je usmiljen do vseh, ki so po Jezusu rojeni iz Boga, do vseh Božjih otrok. Ne gleda na pravičnost, kajti pravičnost  ma svojo ceno, ki je lahko boleča. In cena za Jožefovo pravičnost je bilo Marijino življenje.

Poizkušajmo torej tudi mi v tem postnem času po zgledu svetega Jožefa, okleniti se usmiljenja. Ker pravičnost ima svojo ceno, usmiljenje pa je dar. Podarimo sebi in bližnjim dar usmiljenja, ter prosimo svetega Jožefa, za milost spreobrnjenja.