Obvestila december 2019

OBVESTILA - RAZNO

 

Ribniški skavti bodo organizirali delavnico »izdelave adventnih venčkov« in sicer v soboto 30.11. ob 9-ih, v veroučnih učilnicah

Blagoslov adventnih venčkov bo v nedeljo 1.12. pri vseh treh svetih mašah

Zaradi narave adventnega časa, bodo vse svete maše v župnijski cerkvi.

 

FILMSKI VEČER

 

V ponedeljek 9. decembra ob 17.30 vabljeni v župnišče na ogled filma o egiptovskemu Jožefu. Sledili bomo zgodbi Jožefa, ki so ga bratje prodali v Egipt in Božji previdnosti, ki vse čudovito ureja in vodi.

 

SVETI MIKLAVŽ

 

Kakor vsako leto bomo tudi letos obhajali praznik krščanskega obdarovanja. Vse naše življenje je dar od Boga, drug drugemu smo dar, ki razveseljuje, tolažbi, spodbuja, daje upanje. Sveti Nikolaj se je celo življenje podarjal. Najprej je po smrti staršev razdelil svoje premoženje in svoje življenje podaril Cerkvi, kot redovnik, nato kot duhovnik, nazadnje kot škof. Zaradi vere je bil večkrat preganjan in v zaporu. Sedaj pa se razdaja kot priprošnjik v nebesih.

 

Najprej ga bomo počastili, kot veleva tradicija v četrtek, 5.12. ob 18-ih, ko bo otroke razveselil s skromnim darom (otroke čim prej prijavite v župnišču). Vabljeni tudi, ko obhajamo liturgični praznik, 6. decembra.

 

SVETI AMBROŽ

 

Čebele so naše prijateljice. Tako nekako se glasi znana  popevka. In res, znanost opozarja, da je človeštvo zelo odvisno od čebel. Njihova nesebična marljivost in zvestoba domače čebelnjaku nam je lahko marsikdaj za zgled. Ti dve lastnosti: marljivost in zvestoba so bili tako očitni pri svetem Ambrožu, da je postal kar zavetnik čebelarjev, čebelnjak pa njegov atribut (razpoznavno znamenje)

 

Sveti Ambrož je bil državni namestnik v Milanu v 4. stoletju. Ker je svojo službo opravljal nepristransko, ker se je trudil biti skrajno  pravičen za vse strani, so ga 7. decembra 374 izvolili za Milanskega škofa, ko je bil star komaj 35. let. Kot škof je nenehno branil pravice zatiranih in bil zato oholim ljudem trši opominjevalec. Ni pa bil samo dejaven na cerkveno-političnem področju, bil je odličen teolog in duhovni pisatelj. Zapustil nam je bogato zbirko bogoslovnih spisov, pridih in pisem. Njegovo duhovno bogastvo je bilo tako močno, da se je ob njegovih pridigah spreobrnil Avguštin, ki je kasneje tudi postal škof in svetnik. Oba imamo naslikana na stropu župnijske cerkve v Dolenji vasi.

 

Ambroževa zvestoba Cerkvi, je podoba zvestobi čebel do matice in domačega čebelnjaka, Ambroževo marljivo življenje in delo pa  podoba nesebične marljivosti čebel. Da bi se Bogu zahvali, tako za zapuščino svetega Ambroža, kakor tudi za to, da imamo čebele, ter obenem, da bi našim čebelnjakom zagotovili Božji blagoslov in varstvo bo možno, v nedeljo, 8.12.2019 popoldne prejeti Ambrožev blagoslov. Kdor želi svojim čebelam in čebelnjakom Božjega blagoslova naj mi to vsaj en dan prej sporoči, bodisi osebno ali preko tel.: 031/347-427.

 

BOŽIČNA OSEMDNEVNICA

 

Osem dni pred Božičem obhajamo Božično osemdnevnico. Ta pobožnost ponazarja, Jožefovo in Marijino pot v Betlehem. To pot morata opraviti, da se izpolnijo starodavne prerokbe in ta pot ni bila lahka, saj je morala Marija v visoki nosečnosti opraviti to pot na oslovem hrbtu. Da bi Mariji olajšali to pot, se bomo osem dni zbirali v župnijski cerkvi, ter med prepevanjem starodavnih, tradicionalnih pesmi, spodbujali Marijo in Jožefa, da na poti ne bi omagala. Obenem pa sami sebe pripravili na čudoviti trenutek Odrešenja.

Božično osemdnevnico bomo začeli v nedeljo, 16. decembra pri vseh treh svetih mašah v župnijski cerkvi. Zaključili jo bomo tik pred Božičem v nedeljo 23.12. pri vseh svetih mašah v župnijski cerkvi.

 

Božična devetdnevnica predstavlja tisto neposredno pripravo na Božične praznike, h kateri spada tudi prejem zakramentalne odveze (Sveta spoved). V času Božične devetdnevnice lahko opravite spoved:

- vsak dan pol ure pred sveto mašo, razen ob nedeljah dopoldne.

- na četrto adventno nedeljo 22.12., ob 14-ih ko bo več spovednikov od drugod.

 

SVETI VEČER

 

Je eden najlepših večerov v katoličanovem življenju. Zunaj mrzlo, doma pa prijetno toplo, praznično okrašena miza, vonj kadila… Na sveti večer, katoličani blagoslovimo in pokadimo svoje domove in gospodarska poslopja. Družina se zbere k praznični mizi, ter ob molitvi in pogostitvi pričakuje Jezusovo rojstvo. Tisti najpogumnejši pa se ob polnoči odpravijo v župnijsko cerkev k polnočnici.  Po stari krščanski tradiciji praznujemo tri svete večere: pred Božičem, pred Novim letom in pred svetimi Tremi kralji.

 

SVETI ŠTEFAN

 

je bil prvi mučenec naše vere. Prvi je tako ljubil Jezusa, da je bil pripravljen zanj umreti. Kamenjali so ga.  Toda nanj najbrž ne bi nihče pomislil, če se ne bi kasneje na dan razvila tradicija blagoslova konj. Tudi letos bo blagoslov konj, na svetega Štefana dan 26.12.2019 ob 14-ih ob vsakem vremenu.

 

ČE POTREBUJETE MOLITEV

 

Če je kdo v posebni stiski: duhovni ali fizični. Ali pa trepeta za blagor svojih bližnjih, zaradi različnih razlogov, mi lahko pošlje prošnjo za molitev. Z veseljem bom daroval svoj prosti čas, da poizkusim izprositi Božjega blagoslova za Vas in za Vaše bližnje.

 

ZA OTROKE

 

Nekoč so otroci ob sv. Miklavžu dobili zgolj kakšno pomarančo, orehe, ali pa sladkega Miklavža iz medenega ali kvašenega testa. Ta preprosta poslastica je lahko tudi danes izvirno darilo. Otroci naj izrežejo podobo Miklavža in ga lepo pobarvajo. Starši naj jim pomagajo pri izdelavi medenega testa. Tako lahko tudi otroci, obdarijo svoje botre, dedke in babice, tete, strice, prijatelje.
 

Sestavine

150 g surovega masla

350 g moke

½ pecilnega praška

ali 5 g jedilne sode

200 g sladkorja

2 žlici medu

100 g zmletih orehov

2 jajci

pol žličke cimeta

zmleti klinčki

limonina lupinica

1 jajce za mazanje

orehova jedrca (mandlji)

 

Postopek

Surovo maslo pognetemo s presejano moko, ki smo ji pritresli pecilni prašek ali jedilno sodo, dodamo še sladkor, med, zmlete orehe, jajci, zmlete klinčke, cimet in limonino lupinico. Vse na hitro pregnetemo v gladko testo in damo na sobno temperaturo za pol ure počivat.

 

Nato testo razvaljamo v podobi trikotnika, ki ustreza velikosti »pobarvanega Miklavža«. Tako oblikovanje Miklavže specite na peki papirju v srednje segreti pečici. Ko so pečeni in ohlajeni, zmešajte žličko moke in par kapljic vode, ter pobarvanega Miklavža prilepite na medeno pecivo.