Šmarnice device Marije

Šmarnice so ljudska Marijanska pobožnost, katerih namen, da bi Božji otroci sprejeli Marijo, ne samo kot Božjo mater, temveč mater vseh, ki so po krstu postali Božji otroci. S premišljevanjem Marijinega lika, naj bi po Marijini priprošnji svoje življenje izročili v Božje roke.

Šmarnice bodo tudi letos potekale, v kolikor bodo možnosti do dopuščale, vsak dan razen torka in nedelje. Ker je letos leto Svetega Jožefa, bodo šmarnice Jožefinsko naravnane.

Na koncu te pobožnosti bomo zmolili eno od naslednjih starodavnih molitev:

Gospa moja, o Mati moja, tebi se vsega darujem; in da se ti vdanega skažem, ti danes posvetim: svoje oči, svoja ušesa, svoja usta in svoje srce, sebe popolnoma vsega. Ker sem torej tvoj, o dobra Mati, varuj me, brani me kakor svojo last in posest. Amen.

Pod tvoje varstvo pribežimo, o sveta Božja Porodnica. Ne zavrzi naših prošenj v naših potrebah, temveč reši nas vselej vseh nevarnosti, o častitljiva in blagoslovljena Devica, naša Gospa, naša srednica, naša besednica. S svojim Sinom nas spravi, svojemu Sinu nas priporoči, svojemu Sinu nas izroči. Amen.

Pozdravljena Kraljica, mati usmiljenja, življenje, veselje in upanje naše, pozdravljena! K tebi vpijemo izgnani Evini otroci; k tebi vzdihujemo žalostni in objokani v tej solzni dolini. Obrni torej, naša pomočnica, svoje milostljive oči v nas in pokaži nam po tem izgnanstvu Jezusa, blagoslovljen sad svojega telesa. O milostljiva, o dobrotljiva, o sveta Devica Marija.

Spomni se, o premila Devica Marija, da še nikdar ni bilo slišati, da bi bila ti koga zapustila, ki je pod tvoje varstvo pribežal, tebe pomoči prosil in se tvoji priprošnji priporočal. S tem zaupanjem hitim k tebi, o devic Devica in Mati; k tebi pridem in pred teboj vzdihujoč grešnik stojim. Nikar ne zavrzi, o Mati Besede, mojih besed, temveč jih milostno poslušaj in usliši. Amen.