Če ni nič, je nič

Če nič nimaš, ne moreš nič dati. Če imaš vse, ali pa če samo misliš, da imaš vse, drugega, novega ne potrebuješ. Bog pa je popoln, ter ima vsega na izobilju, zato nič ne potrebuje. In tega, kar ima v izobilju je ljubezen. Ljubezen pa v svojem bistvu zahteva izražanje. Imamo čudovite katedrale, okusne slikarije, prijetno glasbo, umetnost je izraz ljubezni: bodisi do Boga ali pa sočloveka (včasih tudi sebe) Zato tudi Božja ljubezen zahteva, da se izraža, da se podarja.

Človek pa je po drugi strani nepopoln. In ker je nepopoln, je vedno lačen, vedno žejen, nikoli zdrav, včasih bolan, hitro se naveliča in zelo rad godrnja. Človek je kot sod brez dna. In največkrat takrat, ko misli, da vse ima, ugotovi, da nima nič. Zato bolj kot vse potrebuje vero, potrebuje Boga. Kajti preveč stvari je v življenju, da bi se jih dalo razumeti, popolnoma sprejeti, opravičiti ali celo odpuščati. Toda kako priti do vere in Boga? V trgovini se ga ne da kupiti, prav tako ne izsiliti ali krivično pridobiti. Do Boga se da priti, kakor do ljubezni: moraš ga (jo) samo sprejeti. In najlažje ga je sprejeti iz rok Marije.

Marija se pojavlja pri najpomembnejših trenutkih našega Odrešenja: pri Jezusovem rojstvu, pod Jezusovem križu, z učenci moli in vztraja v binkoštni dvorani. Ko Jezus se rodi, ga sprejme v svoje naročje, kaže ga pastirjem in trem modrim. Ni dovolj se mu samo klanjati, potrebno ga je sprejeti. Pod križem ga zopet dobi v svoje naročje in kaže zdravilno moč Jezusovega trpljenja. In v binkoštni dvorani, skupaj z učenci v molitvi vztraja, in s tem nam kaže moč molitve in Svetega Duha – spoznanja.

Mesec maj je Marijin mesec. Pri Šmarnicah poslušamo, da lahko nato preko molitve spregovorimo. Spregovorimo Mariji. Ona je vse doživela, ona vse ve. Ve za veselje ob rojstvu otroka, ve za žalost in bolečino, ob trenutku trpljenja. Ve pa tudi za slavo Jezusovega vstajenja. Ve, da za dežjem posije sonce. Ve, da vera daje smisel našemu trpljenju, zato, da lahko z Jezusom doživimo slavno vstajenje.

Tudi letos vabim Vas k šmarnični pobožnosti. Le ta daje nam zunanji okvir. Spodbuja nas, da poslušamo, da o Bogu razmišljamo in nato v intimi doma ali družine preko molitve in akcije, okvirju damo vsebino. Obstaja mnogo lepim molitev na čast Mariji. Izberite si eno, ali dve, preko katere boste v mesecu maju, doma, po šmarnicah počastilo Marijo, njo, ki vse ve, njo ki daje nam Jezusa. Sprejmimo po Mariji Jezusa, da ga bomo lahko imeli in če ga lahko tudi podarili komu, ki ga še nima. To je včasih največ in najlepše kar lahko damo, ker Jezus je Bog. Bog pa je ljubezen, ljubezen pa je vera, vera pa je upanje.

Zdrava, Marija, milosti polna, Gospod je s teboj, blagoslovljena si med ženami in blagoslovljen je sad tvojega telesa, Jezus. Sveta Marija, Mati Božja, prosi za nas grešnike, zdaj in ob naši smrtni uri. Amen.

Raduj se, Kraljica nebeška, aleluja.
Zakaj On, ki si ga bila vredna nositi, aleluja,
je vstal kakor je rekel, aleluja.
Prosi za nas Boga, aleluja.
Veseli in raduj se, Devica Marija, aleluja.
Ker je Gospod res vstal, aleluja.

Molimo. O Bog, ki si z vstajenjem svojega Sina, našega Gospoda Jezusa Kristusa, svet razsvetlil, daj, prosimo, da po njegovi Materi Devici Mariji dosežemo veselje večnega življenja. Po Kristusu našem Gospodu. Amen.

Gospa moja, o Mati moja, tebi se vsega darujem; in da se ti vdanega skažem, ti danes posvetim: svoje oči, svoja ušesa, svoja usta in svoje srce, sebe popolnoma vsega. Ker sem torej tvoj, o dobra Mati, varuj me, brani me kakor svojo last in posest. Amen.

Pod tvoje varstvo pribežimo, o sveta Božja Porodnica. Ne zavrzi naših prošenj v naših potrebah, temveč reši nas vselej vseh nevarnosti, o častitljiva in blagoslovljena Devica, naša Gospa, naša srednica, naša besednica. S svojim Sinom nas spravi, svojemu Sinu nas priporoči, svojemu Sinu nas izroči. Amen.

Pozdravljena Kraljica, mati usmiljenja, življenje, veselje in upanje naše, pozdravljena! K tebi vpijemo izgnani Evini otroci; k tebi vzdihujemo žalostni in objokani v tej solzni dolini. Obrni torej, naša pomočnica, svoje milostljive oči v nas in pokaži nam po tem izgnanstvu Jezusa, blagoslovljen sad svojega telesa. O milostljiva, o dobrotljiva, o sveta Devica Marija.

Spomni se, o premila Devica Marija, da še nikdar ni bilo slišati, da bi bila ti koga zapustila, ki je pod tvoje varstvo pribežal, tebe pomoči prosil in se tvoji priprošnji priporočal. S tem zaupanjem hitim k tebi, o devic Devica in Mati; k tebi pridem in pred teboj vzdihujoč grešnik stojim. Nikar ne zavrzi, o Mati Besede, mojih besed, temveč jih milostno poslušaj in usliši. Amen.

Presveta Devica Marija! Ti si Jezusova mati: ti si ga pod srcem nosila, ga rodila in z njim pod križem trpela. Ti si tudi naša mati: tvoja materinska roka nas je varovala skozi vso zgodovino. Tebi izročamo sami sebe, da bi v molitvi in pokori spreminjali svoja srca. Tebi izročamo naše družine, da bi bile odprte za življenje in bi mladim odkrivale duhovne vrednote. Tebi izročamo Cerkev na Slovenskem, da bi v zvestobi evangeliju gradila edinost. Tebi izročamo slovensko domovino, da bi napredovala v luči vere in krščanskega izročila. Tebi izročamo naše rojake po svetu, da bi ostali zvesti Bogu in svojo domovini. Tebi, naša Mati, se danes vsi skupaj posvetimo. Sprejmi nas v svoje varstvo in nas izroči svojemu Sinu Jezusu, našemu Odrešeniku, ki živi in kraljuje vekomaj. Amen.

Oče naš, vsak dan te prosimo, naj pride k nam tvoje kraljestvo, kraljestvo pravičnosti, miru in ljubezni. Po svojem Sinu Jezusu, Knezu miru in po naši Materi Mariji, Kraljici miru, te iskreno prosimo: Prebudi po naših župnijah številne fante in dekleta, polne Boga miru in ljubezni, ki bodo pripravljeni v duhovnih poklicih postati delivci tvojih milosti. Amen.