Vnebohod in Binkošti

Štirideset dni po veliki noči katoličani obhajamo praznik Jezusovega vnebohoda (v četrtek 5. maja) Jezus s svojim poveličanim telesom, okrašenim s poveličanimi ranami dokončno zapusti svoje učence in se vrne k svojemu Očetu v Nebesa. V štiridesetih dneh se je prikazoval svojim učencem, ter jim tako utrjeval vero v vstajenje.

Apostol Pavel to versko resnico lepo povzame: »Če se oznanja, da je bil Kristus obujen od mrtvih, kako morejo nekateri izmed vas govoriti, da ni vstajenja mrtvih? Če ni vstajenja mrtvih, potem tudi Kristus ni bil obujen. Če pa Kristus ni bil obujen, je tudi naše oznanilo prazno in prazna tudi vaša vera. Poleg tega bi se tudi pokazalo, da smo lažnive Božje priče, ker smo proti Bogu pričali, češ da je obudil Kristusa, ki ga ni obudil, če je res, da mrtvi ne morejo biti obujeni. Če torej mrtvi ne morejo biti obujeni, tudi Kristus ni bil obujen. Če pa Kristus ni bil obujen, je prazna vaša vera in ste še v svojih grehih.« (1 Kor 15,12-17) Jezusovo vstajanje je bistvo naše vere, saj je vstajenje tisto, kar naj bi vera bila, neizmerno zaupanje v Božjo previdnost, ki lahko še iz tako grozne stvari (Jezusova smrt, zaradi naših grehov), napravi nekaj čudovitega (Jezusovo vstajenje). Jezusov vnebohod se na prvi pogled zdi kot nekaj krutega. Vendar je bistvenega pomena. Če bi bil Jezus med nami do današnjih dni, se mi ne bi mogli Zanj svobodno odločati (kar je zelo pomembno!!!), ter posledično ne bi mogli svobodno, avtonomno živeti kot katoličani, kot priče in oznanjevalci evangelija, ker bi se stalno držali ali skrivali za Jezusovo obleko (kakor sramežljivi otroci). Jezus nas ne pušča same. Deset dni po vnebohodu učencem pošlje Svetega Duha – binkošti (v nedeljo 15. maja) Tri dni pred vnebohodom pa obhajamo prošnje dneve. Jezus gre v nebo, k svojemu Očetu, mi pa mu polagamo svoje prošnje za blagoslov, da jih odnese k Očetu. Tako bomo v naši župniji obhajali prošnje dneve:

- v Prigorici, v ponedeljek, 2. maja, med sveto maši ob 17:00
- v Dolenji vasi, v torek, 3. maja, najprej s procesijo od Vogalovega križa ob 7:30, nato s sveto mašo pri sv. Marjeti ob 8:00.
- v Rakitnici, v sredo, 4. maja, med sveto mašo ob 17:00

Sveti Duh, je Božja iskrica, ki vnema srca vernikov. Sveti Duh je Božja iskrica, ki vžge v našem življenju ogenj vere, upanja in predvsem ljubezni, da moremo goreti (živeti) za Boga, z Bogom in v Bogu. Sveti Duh pa se ne daje vsakomur. Samo tistemu, ki je v binkoštni dvorani, ter enodušno, vztraja v molitvi skupaj z Jezusovo materjo Marijo in z njegovimi brati (prim.: Apd 1,14)