Nov začetek

Advent v Cerkvi predstavlja začetek novega liturgičnega leta. Začeli bomo z novim krogom beril, vse začenjamo z nova. Tako je advent čudovita priložnost morda za obnovitev ali poglobitev družinske molitve.

 

Adventni venec predstavlja upanje. Zelen krog pomeni neskončnost, svečke pa približevanje Jezusa – Odrešenika. Okraski na venčku pa predstavljajo veselje nad prihajajočim Odrešenikom. Da bi lažje molili, Vam ponujam primer, obrazec, ki je povsem neobvezujoč, lahko ga prilagodite svojih potrebam in zmožnostim:

Na začetku skupne molitve, si lahko pripravite prostor, na častno mesto pogrnete prt, nanj položite adventni venec, ter vsak teden prižgete novo svečo, na vencu. Prvi teden gori ena, drugi teden dve, itd. Tisti, ki ste žal sami, ki nimate nikogar s komer bi lahko molili, ne bodite žalostni. Prav gotovo imate kje kakšne ljudi, ki jih imate radi, morda so že pokojni. Zato je Bog izumil fotografijo. Vzemite fotografije svojih dragih, bližnjih, če so oddaljeni, prav gotovo mislijo na vas in za vas molijo. Če so pokojni, pa ste lahko brez skrbi, da so tisti trenutek, ko boste začeli moliti v duhu z vami. Kajti vsak, ki umre v Kristusu je v Kristusa pridružen in če začnemo moliti z znamenjem križa, je Kristus z vami in prav tako vaši pokojni, ki so umrli v Kristusu. Najodličnejši in najboljši način pa je prav gotovo sveta maša. Zato po svojih zmožnostih vabljeni tudi k tedenskim svetim mašam.


+ V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. – Amen.

Lahko zapojemo kakšno pesem nato nekdo zmoli naslednjo molitev:

1. adventna nedelja

Nebeški Oče, v imenu Svete Trojice smo se zbrali, da bi svoje življenje pripravili na Jezusov prihod. Daj nam vedrega upanja, da ne zmanjka nam poguma, ko bomo spoznavali, kaj lahko naredimo, da bi Jezusa sprejeli v svoje življenje in svoj dom. Amen.

2. adventna nedelja

Jezus – Zveličar človeškega rodu, toliko stvari nas vznemirja, živimo sredi sveta skrbi, pa bi radi uživali nebeški mir. Pomagaj nam spoznati, da za Zveličanje ni potrebno veliko, samo drobne, uboge, skromne jaslice, so dovolj, da Te sprejmemo v svoje naročje, v svoje življenje. Amen.

3. adventna nedelja

Nebeški Oče, če Janez Krstnik ni bil vreden odvezati jermena, na Jezusovi sandali, kako naj bomo mi vredni, sprejeti Tvojega Sina v naše življenjsko naročje. Obudi v nas dobro voljo, da bomo spoznali, da pot v nebesa vodi skozi spovednico. Pomagaj tudi našim bližnjim, za katere Te prosimo, da bi se skupaj z nami, čisti veselili Božičnega praznika, rešeni vezi greha in tesnobe. Amen.

4. adventna nedelja

O Marija, Božja Mati! Daj nam kanček svoje ljubezni, s katero si ljubila Boga in sprejela Njegovega Sina. Daj nam kanček svoje ljubezni, da bomo tudi in naši bližnji vzljubili Boga in sprejeli našega Zveličarja, Jezusa Kristusa. Amen.

Sedaj sledi branje Božje besede. Preberemo lahko odlomek nedeljskega evangelija, ki predstavlja povzetek tedna, ki je za nami, obenem pa nam lahko da smernice za teden, ki prihaja. Seveda lahko preberemo kakšen drugi Svetopisemski odlomek. Če so v družini majhni otroci, lahko najprej preberejo starši, ter nato evangelij priredijo z animacijo, ali s kakšnim drugim primernim načinom, da bodo otroci zaupali. Zaupajte, »ne skrbite vnaprej, kaj boste rekli, temveč govorite to, kar vam bo dano tisto uro. Ne boste namreč govorili vi, temveč Sveti Duh« (Mr 13,11) Sklepe lahko tudi zapišemo, to je lahko najčudovitejša molitev za dneve suše in teme, saj je sad našega truda.

1. adventna nedelja

Mr 13,33‑37

Tisti čas je Jezus rekel svojim učencem: »Pazíte in čujte, ker ne veste, kdaj pride čas! Tako bo kakor s človekom, ki je zapústil svoj dom in šel na potovanje. Svojim služabnikom je izróčil oblast, vsakemu svoje opravilo, vratarju pa je naróčil, naj čuje. Čujte torej, ker ne veste, kdaj se vrne hišni gospodar     ‑‑ zvečer, opolnoči, ob petelinjem petju ali ob zori ‑‑ da vas ne najde spečih, če pride nenadoma.   Kar pravim vam, pravim vsem: Čujte!«

2. adventna nedelja

Mr 1,1‑8

 Začetek evangelija Jezusa Kristusa, Božjega Sina; kakor je zapisano pri preroku Izaíju: »Glej, pošiljam svojega glasnika pred tvojim obličjem, ki bo pripravil tvojo pot. Glas vpijočega v puščavi: Pripravite Gospodovo pot, zravnajte njegove steze!« Tako je nastópil Janez Krstnik v puščavi in oznanjal krst spreobrnjenja v odpuščanje grehov.

3. adventna nedelja

Jn 1,6‑8. 25-28

Bil je človek, ki ga je poslal Bog; ime mu je bilo Janez. Prišel je zaradi pričevanja, da bi namreč pričeval o luči, da bi po njem vsi sprejeli vero. Ni bil on luč, ampak pričeval naj bi o luči. To pa je Janezovo pričevanje: Ko so Judje poslali k njemu iz Jeruzalema duhovnike in levite, da so ga vprašali: »Kdo si ti?«, je priznal in ni tajil. Priznal je: »Jaz nisem mesija.« Vprašali so ga in mu rekli: »Kaj torej krščuješ, če nisi ne mesija ne Elija ne prerok?« Janez jim je odgovóril: »Jaz krščujem z vodo, med vami pa stoji on, ki ga ne poznate, tisti, ki pride za menoj, in jaz nisem vreden, da bi mu odvezal jermen na sandali.«

4. adventna nedelja

Lk 1,26‑38

Tisti čas je Bog poslal angela Gabriela v galilejsko mesto Nazaret k devici, zaročeni z možem, ki mu je bilo ime Jožef, iz Davidove hiše, in devici je bilo ime Marija. Angel je vstopil k njej in rekel: »Pozdravljena, milosti polna, Gospod je s teboj!« Pri teh besedah se je vznemirila in premišljevala, kakšen pozdrav je to. Angel ji je rekel: »Ne boj se, Marija, kajti našla si milost pri Bogu.

 

Po prebrani Božji besede lahko sledi premišljevanje in pogovor. Vsak naj poizkuša pozorno posluša Božjo besedo. Odlomek se lahko prebere večkrat in vsak naj bo pozoren na stavek ali besedo, ki ga bo najbolj nagovorila, ki se mu bo vtisnila v srce in razum. Poizkuša naj v ta odlomek vplesti svoje življenje, življenje svojih bližnjih in v pogovoru poizkusite narediti sklep, konkretno dejanje za skupno družinsko življenje v tednu, ki prihaja.

Po pogovoru je lahko nekaj trenutkov tišine, v katerih naj vsak sam zase Bogu izrazi svoje prošnje, želje, hrepenenja. Nato se primite za roke, tisti, ki žal advent preživljate sami, lahko primete sliko svojih dragih, bližnjih, pokojnih, ter počasi in glasno zmolite molitev Oče naš, Zdrava Marija, Slava Očetu, ter na koncu zmolite molitev, ki ste jo zmolili na začetku, ter zaključite s križem. Vmes seveda lahko pojemo pesmi, kolikor nam duša in glasilke dajo.