Nekaj novega

Mesec oktober je posvečen Mariji in s tem Rožnemu vencu. Cerkev nas tako želi spodbuditi k molitvi. Molitev je lahko prošnja, zahvala, hvala, češčenje… Vsaka človekova dejavnost, katera se obrača k Bogu. Ko sodoben »veren« človek sliši besedico molitev, zavije z očmi in zamahne z roko. Toda poizkusimo v našo molitev vliti nekaj smisla. Sedaj ko prebirate te vrstice, naredite naslednje: odložite to branje, rahlo zaprite oči, v mislih si predstavljajte kako ljubljeno osebo, osebo v težavah ali pa problem, s katerim se ukvarjate v zadnjih dnevih in naredite naslednje:
+ Križ (V imenu Očeta….)
nato zmolite: Oče naš, Zdrava Marija, Slava Očetu.
in končajte s križem. Ko to končate, nadaljujte z branjem.

Kaj se je zgodilo, naredilo v tej približno 1. minuti? Človeško gledano bolj malo. V resnici pa ste eno minuto svojega dragocenega časa namenili Bogu. V tej eni minuti niste delali prav ničesar drugega, kakor molili. Eno dragoceno minuto svojega časa ste podarili Bogu. In v tej eni minuti je Bog lahko prosto in svobodno deloval. Ko ste Bogu darovali eno minuto, se je Bog lahko eno minuto ukvarjal bodisi z ljubljeno osebo, s težavami te osebe, bodisi z Vašim problemom, ker ste bili tisto minuto Vi z Njim.

Si predstavljate, kaj bi lahko Bog naredil če bi mu mi darovali deset minut, ali pa pol ure? Skoraj nepredstavljivo mi je, kaj vse dobrega lahko Bog naredi v eni podarjeni uri, naše zbrane molitve!?! Pa bo kdo vprašal? Zakaj po eni uri molitve ni nič boljše? Hm, odgovoril mu bom: pa je bila tista ura resnično kakovostna, zbrana, iskrena, darovana z najboljših namenom, brez sebičnosti, hinavščine in hlimbe? Ni vseeno, kako te v trgovini, v gostilni postrežejo: kot kralju ali zadnjemu revežu. Hrana tudi nima enakega okusa, če ti jo kdo ponudi na krožniku ali pa v pasji skodelici. Podobno je tudi z molitvijo. Ni bistvena dolžina, tudi ni bistvo hitrost. Tudi ni bistveno, da zrecitiramo vse kar znamo. Bistvo je v našem namenu, bistvo je v našem darovanju.

Kakor se moramo naučiti pravilno plavati, telovaditi, računati ulomke in enačbe, če želimo dobiti pravi rezultat, tako je tudi pri molitvi. Tega pa brez nenehnih preizkušenj, nenehnih vzponov in padcev ni. Tisti pa, ki je opravil zgornji »preizkus« je na dobri poti, da se bo naučil dobro in prav moliti. In ta bo prej ali slej spoznal blagodejno in čudežno moč molitve. Ne bo se več spraševal o učinkovitosti, ker bo v svojem življenju in življenju bližnjega spoznaval sadove molitve.

Za konec: zakaj bi odkrivali toplo vodo, če je že odkrita. Zakaj bi se mučili z jogo, ter drugimi tujimi metodami »sproščanja«. Krščanstvo ima podobno, če ne isto. Odkrijte vrednost in moč rožnega venca. Odkrivajte jo skupaj z drugimi, je lažje. Ta molitev vsebuje vse: od osnovnih »recitacij« do poglobljene meditacije. Če uspeva neštetim vernikov (pa ne samo posvečenim osebam), bo prav gotovo uspelo tudi Vam.