Obvestila april 2022

VEROUK

»Oče pravi sinu: pazi kje hodiš. Sin mu odvrne: ti pazi, hodim po tvojih stopinjah.« Otroci hodijo po stopinjah staršev. Od njih se učijo imeti radi Jezusa, ter najti tolažbo in moč za življenje v Jezusovi navzočnosti v svetih zakramentih. Mislim, da ni potrebno poudarjati, da se vse v krščanstvu vrti okoli Velike noči, ter s tem z Jezusovim vstajenjem od mrtvih. To je naše upanje, to je naša vera. Brez te vere, si upam reči, da je vse kar v Cerkvi počnemo brez veze.
Z udeležbo in spremljanjem svetih obredov na veliki petek, ter pri sveti maši na vigilijo oz. Veliko noč se vzgajamo, učimo verovati v Jezusovo navzočnost na tem svetu, zato je udeležba otrok skupaj s svojimi družinami obvezna.
V ponedeljek 4. aprila bo verouk samo za učence od 4. do 8. razreda, pridejo ob urah, ko imajo običajno verouk, ter bodo opravili sveto spoved. Spoved je za otroke obvezna!
V ponedeljek 25. aprila bo verouk za otroke 3. razreda od 15-ih do 16-ih.

 

VELIKONOČNE NAVADE

Cerkev je skozi svojo dolgo zgodovino izoblikovala različne tradicije, ki naj bi vernemu človeku pomagale zaupati, upati ter verovati v nekaj tako abstraktnega, vzvišenega in včasih nedoumljivega, da Božja ljubezen obuja od mrtvih.

Veliki četrtek
Na veliki četrtek obhajamo rojstni dan svete maše in svete evharistije. Na ta dan je Jezus obhajal t.i. »zadnjo večerjo« s svojimi apostoli. Pri tej večerji je postavil zakrament svete evharistije (sveto obhajilo), ko je razlomil kruh, ga dal učencem v roke in rekel: »To je moje telo, ki se daje za vas. To delajte v moj spomin«.
Na veliki četrtek zjutraj v stolnih cerkvah škofje, s svojimi duhovniki posvetijo sveta olja, ki jih preko leta uporabljamo pri raznih svetih zakramentih.
Mi pa se bomo zbrali k sveti maši velikega četrtka, v župnijski cerkvi ob 19-ih.
Po maši bo celonočno češčenje Najsvetejšega zakramenta. Ob posameznih urah, čez noč boste lahko opravili sveto spoved.

Veliki petek
Na ta dan se spominjamo Jezusovega trpljenja. To je dan, ko se v nobeni katoliški cerkvi širom sveta ne obhaja sveta maša. Temveč so zgolj obredi, s katerimi ponazorimo, ponotranjimo kaj vse je Jezus Kristus pretrpel za nas, kako nas Odrešuje, česa nas Odrešuje, ter dejansko in aktivno pripravlja prostor in čas za Božjo ljubezen, ki se razodene na Veliko noč.

Na prvi petek v znamenje žalovanja in kesanja utihnejo vsi zvonovi. Se ne zvoni, četudi kdo v tem času umre.
Križev pot bomo zmolili ob 15-ih na župnijskem vrtu. Obredi velikega petka pa bodo potekali v župnijski cerkvi ob 19-ih. Po obredih bomo skupaj začeli devet dnevnico v čast Božjemu usmiljenju. (otroci bodo listke dobili po devetdnevnici)

Velika sobota
Na veliko soboto Jezus leži v grobu. Leži v grobu kakor v grobu ležimo mi ljudje, ko umremo. Na prvi pogled se zdi, da je vsega konec. Jezus je umrl in bil v grob položen. In vendarle se v ozadju že dogaja nekaj veličastnega. Bog se pripravlja, da bo v moči svoje ljubezni Jezusa obudil od mrtvih, ter s tem dal tudi nam upanje, da tudi za nas smrt – dobesedno ali preneseno – ni konec, temveč začetek, nečesa novega.
To dogajanje v ozadju na veliko soboto poznaraja:
• Blagoslov veliko nočnega ognja, ob 7-ih zjutraj pred župnijsko cerkvijo. Ta ogenj predstavlja to svetlobo in lepoto Božje ljubezni, ki naj bi se kmalu razodela. Lahko pridete po ogenj in ga raznosite po svojih domovih.
• Blagoslov velikonočnih jedi
• Velikonočna vigilija – pričakovanje Jezusovega vstajenja. Ob branju in poslušanju Božje besede, ob spremljanju in sodelovanju pri starodavnih obredih, obhajamo sveto mašo Jezusovega vstajenja. Sveti postni čas, se konča po velikonočni vigiliji. Velikonočno vigilijo bomo začeli v soboto, 16. aprila ob 20-ih v župnijski cerkvi.

Velika noč
Na Veliko noč obhajamo in praznujemo bistvo naše vere – Jezusovo vstajenje od mrtvih. To vstajenje ponazarja velikonočna procesija, ki jo bomo opravili ob 7-ih zjutraj (odpade samo v primeru hudega naliva). Po procesiji bo sveta maša. Sveta maša bo tudi ob 10-ih.

 

BLAGOSLOV JEDI

Blagoslov velikonočnih jedi izvira iz češčenja Jezusa v Božjem grobu. Kristjani se zbirajo ob Božjem grobu, kjer bdijo in čakajo na Jezusovo vstajenje od mrtvih. Da bi lažje razumeli, Jezusovo vstajenje od mrtvih, so se začela blagoslavljati velikonočna jedila. Ta jedila se zaužije po vigiliji oz. po vstajenjski maši, ker se šele po vigiliji konča 40 dnevni post. V času, ko je bilo meso na mizi samo ob velikih praznikih so imela velikonočna jedila svoj pravi pomen. Danes, ko smo vsega siti, pa je to za marsikoga zgolj tradicija, ki pa velikokrat žal ne vodi do Jezusa, do upanja, temveč v nasprotno smer.
Tradicionalne navade kot so butarice, velikonočna jedila, procesija, bandera itd. prav gotovo polepšajo praznik. Toda žal, kakor se tolikokrat izkaže, ko pride preizkušnja, trpljenje in bolečina, ko ni vse tako, kot si mi domišljamo, da bi moralo biti, ko je treba vero dejansko izkazati v službi in družbi, pa vera večine katoličanov odpove.
Skušajte doumeti, da milost prihaja iz tabernaklja ne iz košare. Priznam, da je tudi košara potrebna, zato bodo blagoslovi velikonočnih jedi potekali v župnijski cerkvi pred Jezusom v Božjem grobu:
Ob 9.30, 10.30, 11.30, 12.30.
Ne pozabite, milost Velike noči dobimo, ko opravimo sveto spoved in prejetem obhajilu. In milost je za zveličanje potrebna. Vse ostalo so dodatki, ki sami po sebi ne prinašajo milosti, lahko pa pripomorejo k razumevanju.
Med posameznimi obredi boste lahko opravili sveto spoved.
Devetdnevnico v čast Božjemu usmiljenju bomo opravili ob 9-ih.

 

PRVO OBHAJILO

Prvo obhajilo bo 8. maja.
Sestanek za starše prvoobhajancev bo 20. aprila ob 19.30 v učilnici.
Otroci 3. razreda bodo imeli duhovno pripravo s sveto spovedjo:
v četrtek 5. maja – prvi štirje otroci
v četrtek 6. maja – drugih pet otrok
K duhovni pripravi pridejo starši in otroci ob 18.30 k češčenju Najsvetejšega zakramenta, po sveti maši pa otroci in starši opravijo sveto spoved.
V soboto 7. maja bodo starši prvoobhajancev počistili in pripravili cerkev.

 

ZAKRAMENT SV. KRSTA

Vsi starši, kateri bi radi, da Bog njihovim otrokom podeli dar vere, lahko svoje otroke prinesejo h krstu.
V mesecu maju so krsti možni 29. maja. Obvezna priprava na krst, ki se jo udeležijo starši in botri bo 27. aprila ob 18-ih.
V mesecu juniju so krsti možni 26. junija. Obvezna priprava na krst, ki se jo udeležijo starši in botri bo 22. junij ob 18-ih.
Datumi priprav na krst se lahko spremenijo, spremljajte aktualna tiskana in nedeljska oznanila.

 

BOŽJE USMILJENJE

Sveti Janez Pavel II. je na belo nedeljo uvedel praznik Božjega usmiljenja. V ta namen devet dni prej opravljamo devetdnevnico v čas Božjemu usmiljenju. Vabljeni k skupnemu opravljanju te devetdnevnice:
15.4. po obredih velikega petka
16.4. ob 9-ih zjutraj pred Božjim grobom
17.4. ob 14-ih
18.4 – 22.4. ob 18.30
23.4. ob 8.30 (po jutranji maši)

 

SVETA BIRMA

Zakrament svet birme bo podeljen 15. maja in ga bo podelil stiški opat.
Sestanek za starše prvoobhajancev bo 21. aprila ob 19.30 v učilnici.

 

RAZNO

Okviren razpored žegnanj in drugih slovesnosti v letošnjem letu:
• Florjanova maša – 1. maj ob 10-ih
• Prvo sveto obhajilo – 8. maj ob 10-ih.
• Zakrament svete birme – 15. maj ob 10-ih
• Žegnanje v Lipovcu – 22. maj ob 10-ih.
• Gospodov vnebohod – 26. maj
• Krsti v mesecu maju – 29. maj
• Žegnanje v Grčaricah – 12. junij ob 10-ih
• SVETO REŠNJE TELO IN KRI – 16. junij
• Dekanijsko romanje družin na Novo Štifto – 18. junij
• Žegnanje v Rakitnici – 19. junij
• Priprava na krst – 22. junij ob 18-ih
• Srce Jezusovo – 24. junij
• Krsti v mesecu juniju – 26. junij
• Žegnanje v Prigorici – 3. julij
V kolikor bi se razmere glede epidemije COVID-19 poslabšale ali se ne bodo izboljšale (maske v notranjih prostorih), bodo žegnanja opravljena v župnijski cerkvi.