Obvestila februar 2023

ZAKRAMENT SV. KRSTA

Vsi starši, kateri bi radi, da Bog njihovim otrokom podeli dar vere, lahko svoje otroke prinesejo h krstu.

19. februarja. Obvezna priprava na krst, ki se jo udeležijo starši in botri bo 15. februarja ob 19-ih.

Pred pripravo naj se starši oglasijo v župnijski pisarni ob petkih od 16-17, zaradi vpisa v krstno knjigo. Datumi priprav na krst se lahko spremenijo, spremljajte aktualna tiskana in nedeljska oznanila.

 

VEROUK 2022/2023

Pri Judih je sveti dan v tednu sobota. Ker je Bog Izraelsko ljudstvo izpeljal iz egiptovske dežele v noči iz petka na soboto. Za nas katoličane pa je nedelja sveti dan, ker je v nedeljo Jezus vstal od mrtvih. Spoštovanje nedelje, to je obiskovanje in sodelovanje pri nedeljskih svetih mašah je vzgoja otroka v veri, da če je lahko Bog zlo, ki ga predstavlja Jezusova smrt na križu, obrnil v dobro, tako da je Jezus vstal od mrtvih, je dovolj vsemogočen, da lahko tudi zlo v našem življenju obrne v dobro. Ter ima tako tudi trpljenje, ki je za vsakega človeka prej ali slej neizogibno, smisel. Da boste otroka v tem vzgajali, ste obljubili pri svetem krstu. In če vi svoje obljube ne držite, jo jaz ne morem izpolniti, ter zato otrok ne more obiskovati, izdelati verouka, ter pristopiti k svetemu obhajilu ali sveti birmi. Vse nedelje pa se izpolnijo v nedelji Velike noči.

 

Obiskovanje nedeljske svete maše pa ni samo vzgoja otroka, v veri, da je Jezus vstal od mrtvih, temveč tudi vzgoja odraslih. Verouk traja 8-9 let, nemogoče je v tem času vse izvedeti o evangeliju in krščanskem nauku. In spomin po parih letih zbledi. Odrasli, ki po birmi končajo s praktičnim verskim udejstvovanjem, počasi pozabijo. Ostanejo nekakšni fragmenti neke vere, taka vera pa velikokrat ne more odgovoriti na vse izzive odraslega življenja: otrok – otroški problemi, odrasli – odrasli problemi. A veliko odraslih živi otroško vero, ki ne more ogovoriti izzivom odraslega življenja.

Pa v bistvu potrebuješ samo malce Božje milosti, ki se te dotakne pri nedeljski sveti maši, potrebuješ samo to, da od časa do časa odložiš breme in greh svojega življenja pri spovedi.  Birma ni zaključek, temveč šele začetek, kakor se po koncu osnovne šole življenje ne zaključi, temveč šele začne. Zato se morajo tudi odrasli vzgajati in utrjevati v veri. In za utrjevanje odraslih je namenjena nedeljska sveta maša. Saj vera ni nekaj statičnega, temveč je kakor živ organizem, ki ima svoje vzpone in padce. Zato moramo nekako vzdrževati primerno raven vere, da lahko vzdržimo izzive vsakdanjega življenja. Tudi odrasli morajo biti v navzočnosti živega Boga, če hočejo dobro živeti.

V mesecu februarju bo verouk potekal:

Od 1. do 5. razreda: 6.2.2023 in 20.2.2023

Od 6. do 8. razreda: 13.2.2023 in 27.2.2023

 

MAŠNI NAMENI – FEBRUAR 2023

 

Urnik svetih maš:

Ponedeljek, sreda, četrtek in petek ob 18-ih

Torek in sobota: 8-ih

Nedelja ob 8-ih in 10-ih

Urnik svetih maš se lahko spremeni. Spremljajte nedeljska oznanila! Ob praznikih je urnik svetih maš napisan posebej!  Mašni nameni se pobirajo na prvi petek v času uradnih ur za naslednji mesec (npr. marca za april)

 

Župnijska cerkev je za osebno molitev odprta vsak dan od 9-ih do 18-ih

 

Zakrament svete spovedi lahko opravite (razen če pride kaj vmes):

  • pol ure pred večerno sveto mašo
  • po dogovoru

Ob zadnji (smrtni) uri, oz. ko opazite, da se življenje zaključuje, poskrbite, da boste prejeli poslednje zakramente! Zvoniti po toči je prepozno! Ker noben človek ne more biti 24 ur na dan, 365 dni na leto na razpolago, se včasih zgodi, da nisem na razpolago. V tem primeru se obrnite na sosednje župnije.

 

Mesečni seznam svetih maš je na voljo zgolj v tiskani obliki oz. na oglasni deski.

 

Češčenje pred Najsvetejšim zakramentom:

-        vsak ponedeljek ob 8.30 z molitveno uro (razen če je v nedeljo drugače oznanjeno)
-        vsak četrtek ob 20-ih (21-ih) v tišini      (razen če je v nedeljo drugače oznanjeno)

 

 BRALCI BERIL

  • Bralci beril lahko v času branja Božje besede masko odmaknejo.
  • Preko e-maila lahko predhodno prejmete berilo, da se doma pripravite, v tem primeru pošljite e-mail na: ales.pecavar@rkc.si
  • V primeru, da je bralec odsoten in tisti dan, ko je razporejen ne more brati naj poskrbi za zamenjavo.

 

Seznam bralcev beril je na voljo zgolj v tiskani obliki oz. na oglasni deski.