Obvestila januar 2024

 

ČIŠČENJE ŽUPN. CERKVE

 

Druga sobota v mesecu je: 13.1.2024, Lipovec 3. ob 1000

Četrta sobota v mesecu je: 27.12.2024, Lipovec 4 ob 1000

 

ZAKRAMENT SV. KRSTA

 

Vsi starši, kateri bi radi, da Bog njihovim otrokom podeli dar vere, lahko svoje otroke prinesejo h krstu:

 

14. januar. Obvezna priprava na krst, ki se jo udeležijo starši in botri bo 11. januar ob 17-ih.

 

Pred pripravo naj se starši oglasijo v župnijski pisarni ob petkih od 16-17, zaradi vpisa v krstno knjigo. Datumi priprav na krst se lahko spremenijo, spremljajte aktualna tiskana in nedeljska oznanila.

 

 

SVETI ZAKON

 

Že se sprejemajo rezervacije za cerkveno poroko. Termini se hitro polnijo. Cerkvena poroka je možna od ponedeljka do sobote. Samo ena poroka na dan.

 

Cerkvena poroka ne stane nič. Ohcet po drugi strani pa lahko predstavlja velik finančni zalogaj. Strah pred stroški lahko marsikoga odvrne od tega, da bi prejel ta čudoviti zakrament. Zato se da ta zakrament prejeti tudi drugače od tradicionalnih navad. Lahko se posebej poročita v cerkvi, pogostitev pa priredite kasneje, ko finančne ali druge okoliščine to dopustijo.

 

Za sklenitev svetega zakona, potrebujete krstno-samski list, ki ga dobite v župniji, kjer ste krščeni, osebno izkaznico, ter podatke o pričah (po civilni zakonodaji priče menda niso več potrebne, v Cerkvi pa so še vedno). Pred poroko se opravi zapisnik.

 

MAŠNI NAMENI – januar 2024

 

Ob sredah vabljeni k češčenju Najsvetejšega zakramenta ob 20-ih. Češčenje poteka v tišini, tako da lahko vsak Bogu pove svoje.

 

Urnik svetih maš se lahko spremeni. Spremljajte nedeljska oznanila! Ob praznikih je urnik svetih maš napisan posebej!  Mašni nameni se pobirajo osebno v župnijski pisarni na prvi petek v času uradnih ur za naslednji mesec (npr. marca za april)

 

Župnijska cerkev je za osebno molitev odprta

vsak dan od 9-ih do 18-ih

 

Zakrament svete spovedi lahko opravite (razen če pride kaj vmes):

  • pol ure pred večerno sveto mašo
  • po dogovoru

 

Na koncu mora biti upanje!

Ob zadnji (smrtni) uri, oz. ko opazite, da se življenje zaključuje, poskrbite, da boste prejeli poslednje zakramente! Zvoniti po toči je prepozno! Ker noben človek ne more biti 24 ur na dan, 365 dni na leto na razpolago, se včasih zgodi, da nisem na razpolago. V tem primeru se obrnite na sosednje župnije.

 

 

Z leti in z izkušenostjo upanje upada. Upati je pogum, kajti kaj je drugega od 'upati' kot 'upati si' nekaj napraviti, nekaj narediti, nekaj pričakovati, nekoga ljubiti.

 

A z leti in izkušenostjo upanje, pogum upada. Izkušenost ni vedno nekaj dobrega. Nasprotje izkušenosti je preprostost. Če ne veš, ne boli in zato si človek upa, ima pogum nekaj narediti, nekaj pričakovati, nekoga ljubiti. Z izkušenostjo, ko doživiš, občutiš bolečino, pa si preprosto ne upaš več. Dokler ne veš, da lahko padeš z lojtre, skačeš po njej in z njo kot mlad gams. Ko pa enkrat cmokneš dol, ko postaneš izkušen, pa nisi več tako drzen, pogumen, si ne upaš več.

 

Na upanje pa lahko vplivamo. Tako da se vadimo v zaupanju. Zaupanje predpostavlja preprost način življenja: ni potrebno da vse znaš, vse veš, vse imaš, vse narediš in vse poješ. Od mize je dobro in zdravo iti malce lačen. Ko vse ne načrtuješ, ter se zavestno in namensko v zaupanju v Boga prepustiš Njegovi volji, takrat obnoviš upanje, ter tako postaneš pogumen, si upaš nekaj napraviti, narediti, pričakovati, ljubiti, se spreobrniti.

 

Ko vse nekaj načrtuješ, nekaj predpostavljaš in predsodek je najtežji nahrbtnik, zaradi katerega omagaš. Predsodek in strah pred bolečino, pred razočaranjem, je vedno večji od bolečine, razočaranja samega. Stopi lahkotno v novo leto in na novo pot življenja. Ne predpostavljaj, temveč pusti se presenetiti. Morda te nekdo nekje pričakuje, ljubi, se želi s teboj družiti, ukvarjati, ampak ker si izkušen, predpostavljaš in si na koncu še bolj razočaran, bolj jezen, bolj osamljen.

 

Zato naj bo na koncu vsega upanje. Da bo to upanje začetek nečesa resnično lepega, dobrega in enega, to je Boga, Božje ljubezni, na kakršen koli način se že razodene.