Odkrivanje

V naši človeški naravi je, da moramo stvari pridobivati: znanje, vedenje, zdravje, slavo, moč in oblast, itd. To pridobivanje je zato včasih podobno, kot da se vozimo v podivjanem čustvenem vlakcu smrti. Življenje lahko postane neverjetno noro, hektično, kaotično.

 

Krščanstvo pa nam vsak dan, vsako leto, vsako stoletje ponuja nekaj čisto novega. Novo perspektivo na življenje. To je odkrivanje. Mi življenje že imamo, samo odkriti ga moramo. Mi Boga že imamo, mi že imamo mir, srečo, uspeh, blagoslov in vse kar je lepega in dobrega kakor pravi apostol Pavel: »v njem živimo, se gibljemo in smo« (Apd 17,28) Samo odkriti moramo to.

 

Kdor gleda na vero, kot nekaj, kar mora pridobiti, kot nekakšno trofejo, to ni vera, to je hudičevo vraževerje. Vera je nekaj svobodnega, nekaj živega, nekaj kar moramo odkriti in kar nam pomaga odkrivati lepoto Njega, ki odrešuje.

 

In temu je namenjen postni čas. Greh in zapeljivosti sveta nas včasih pripeljejo na stransko pot, zaradi človeške narave pridobivanja, postanemo sužnji, namesto, svobodni verniki. Postni čas z odpovedjo, molitvijo in dobrimi deli, pa nam pomaga odkriti, spoznati in verovati v lepoto Njega, ki odrešuje svet.

 

Postni čas je da postanemo taki, kakršne nas želi apostol Janez: »da bi bili vsi eno, kakor si ti, Oče, v meni in jaz v tebi, da bi bili tudi oni v naju.« (Jn 17,21)

 

(foto: pixabay.com)