Obvestila april 2024

OBNOVE IN POPRAVILA

V mesecu avgustu 2023 je strela poškodovala zvonjenje v Prigorici. Trud, da bi vzpostavili zvonjenje, ni bil uspešen. Trenutni sistem zvonjenja je tako zastarel, da preprosto ni več rezervnih delov. Zvonjenje se bo preko podjetja KRN, d.o.o., uredilo kot je to bilo v Rakitnici in Dolenji vasi. Zvonovi so glasbilo, ki je najbolj podvrženo vremenskim vplivom, zato ne gre samo za zamenjavo elektronike, temveč se je izkazalo kot potrebno tudi malce popraviti in/ali posodobiti zvonove: zamenjati kemblje, jarme, ležaje in ostale tehnične komponente. Znesek te obnove bo župnijo bremenil za okoli 19.000,00 €.

Obstaja pa še druga možnost. V severnih delih Evrope se zaradi pomanjkanja vere, vernikov ukinjajo župnije, ter se tem posledično tudi zapirajo in tudi rušijo cerkve. Ostaja veliko cerkvene opreme, med drugimi tudi zvonovi. Že nekaj župnij v Sloveniji je tako prišlo do sicer rabljenih, toda bronastih zvonov, namesto železnih. Tudi v Prigorici so železni zvonovi, ki se jih bo zamenjalo s primernimi bronastimi. Ta opcija bi/bo župnijo dodatno bremenila od 10.000,00 do 15.000,00 €.

Kdaj naj bi znova zvonilo v Prigorici? Ko bodo denar za to zbrali, kot vedno samo tisti, ki imajo tako živo, globoko močno vero, da pridejo v nedeljo k sveti maši, slavijo Jezusovo vstajenje od mrtvih, ter po svojih zmožnostih darujejo v puščico oz. ofer prvo nedeljo v mesecu. Do takrat se za Prigorico zvoni v Dolenji vasi.

 

ZAKRAMENT SV. KRSTA

Vsi starši, kateri bi radi, da Bog njihovim otrokom podeli dar vere, lahko svoje otroke prinesejo h krstu 14. aprila. Obvezna priprava na krst, ki se jo udeležijo starši in botri bo 11. aprila ob 18-ih.Pred pripravo naj se starši oglasijo v župnijski pisarni ob petkih od 16-17, zaradi vpisa v krstno knjigo. Datumi priprav na krst se lahko spremenijo, spremljajte aktualna tiskana in nedeljska oznanila.
 
 
MAŠNI NAMENI – april 2024

Ker je Sveta maša življenjsko resna zadeva, nekaj navodil in priporočil glede Svete maše

  • Sveta maša ni pravica ne dolžnost, je življenje Jezusa Kristusa in kot vsako življenje se lahko začne in konča prej ali kasneje, zato bodite vsaj 10 minut pred uro začetka v cerkvi. Zato boste šli prej iz službe, od doma, vzeli dopust, vztrajali v mrazu in vročini – naj neverniki vidijo, vašo vero. Tudi tako se oznanja evangelij!
  • Če hodite redno k obhajilu, morate tudi redno hoditi k spovedi. Prejemanje obhajila brez posvečujoče milosti svete spovedi je nespodobno.
  • Obhajilo morate prejeti tako, da duhovnik vidi, da ste obhajilo prejeli. Pri obhajilu naj se vam ne mudi. To je intimni dogodek med vami in Bogom. Duhovnik ni samo delivec, temveč je tudi varuh svetih skrivnosti, zato v primeru, da ne izkažete dovolj spoštljivosti do svete hostije, le to vzame nazaj!
  • Tisti, ki se obhajate na usta, »morate usta odpreti tako, da duhovnik položi hostijo na jezik. Ne smete jo prijeti z zobmi, če tako naredite je bolje, da sploh ne hodite k obhajilu« (prim. Joseph Ratzinger – Benedikt XIV.) Pri obhajilu naj se vam ne mudi. To je intimni dogodek med vami in Bogom.
  • Mašnih namenov med mašo se ne imenuje posebej, razen pri pogrebni maši – zadušnici. Tisti, ki je dal za mašo ve za kaj (koga), je daroval in Bog ve, za koga (za kaj) se Sveta maša daruje. Kdor bo zavestno pri Sveti maši bo v srcu začutil, da je bila Sveta maša opravljena po danem namenu.

 

Sveta maša se lahko začne:

  • zjutraj med 755 in 805
  • zvečer med 1855 in 1905

Urnik svetih maš se lahko spremeni. Spremljajte nedeljska oznanila!

Mašni nameni se pobirajo prvi petek v mesecu v času uradnih ur, razne če bo kdaj v nedeljo drugače oznanjeno.


Župnijska cerkev je za osebno molitev odprta vsak dan od 9-ih do 18-ih

 

Zakrament svete spovedi lahko opravite (razen če pride kaj vmes):

  • pol ure pred večerno sveto mašo
  • po dogovoru

 

Ob zadnji (smrtni) uri, oz. ko opazite, da se življenje zaključuje, poskrbite, da boste prejeli poslednje zakramente! Zvoniti po toči je prepozno! Ker noben človek ne more biti 24 ur na dan, 365 dni na leto na razpolago, se včasih zgodi, da nisem na razpolago. V tem primeru se obrnite na sosednje župnije.

SEZNAM MAŠNIH NAMENOV JE NA VOLJO ZGOLJ V TISKANI OBLIKI OZ. NA OGLASNI DESKI
 
 
 
 
PREGLED PRAZNOVANJ

4.5.2024 – 11.00           Hubertova maša

?                                  srečanje z birmovalcem

11.5.2024 – 10.00         podelitev zakram. sv. birme

12.5.2024 – 10.00         Florjanova maša

?                                  prva sveta spoved za  

                                       prvoobhajance

19.5.2024                    Prvo obhajilo

26.5.2024 – 10.00        žegnanje v Lipovcu

30.5.2024                    Sveto rešnje telo in kri

09.6.2024 – 10.00         žegnanje v Grčaricah

16.6.2024 – 10.00        žegnanje v Rakitnici

30.6.2024 – 10.00        žegnanje v Prigorici

21.7.2024 – 10.00        žegnanje pri sv. Marjeti

15.8.2024                    Marijino vnebovzetje

16.8.2024                    SVETI ROK

18.8.2024                    žegnanje v Dolenji vasi

 
 
 
SREČANJE BOLNIH IN OSTARELIH

Ostareli in bolni naše župnije vabljeni v soboto 6. aprila ob 10-ih k sveti maši, med katero bodo lahko prejeli zakrament bolniškega maziljenja.

Otroci vabljeni, da ta dan pripeljejo svoje ostarele starše, ter druge sorodnike.