Obvestila julij 2024

MAŠNI NAMENI – julij 2024

Sveta evharistija je obličje Božje ljubezni, ki k nam prihaja preko obreda svete maše, zato velja nekaj priporočil:

 • Sveta maša ni pravica ne dolžnost, je življenje Jezusa Kristusa in kot vsako življenje se lahko začne in konča prej ali kasneje, zato bodite vsaj 10 minut pred uro začetka v cerkvi. Zato boste šli prej iz službe, od doma, vzeli dopust, vztrajali v mrazu in vročini – naj neverniki vidijo, vašo vero. Tudi tako se oznanja evangelij!
 • Če hodite redno k obhajilu, morate tudi redno hoditi k spovedi. Prejemanje obhajila brez posvečujoče milosti svete spovedi je nespodobno.
 • Obhajilo morate prejeti tako, da duhovnik vidi, da ste obhajilo prejeli. Pri obhajilu naj se vam ne mudi. To je intimni dogodek med vami in Bogom. Duhovnik ni samo delivec, temveč je tudi varuh svetih skrivnosti, zato v primeru, da ne izkažete dovolj spoštljivosti do svete hostije, le to vzame nazaj!
 • Tisti, ki se obhajate na usta, »morate usta odpreti tako, da duhovnik položi hostijo na jezik. Ne smete jo prijeti z zobmi, če tako naredite je bolje, da sploh ne hodite k obhajilu« (prim. Joseph Ratzinger – Benedikt XIV.) Pri obhajilu naj se vam ne mudi. To je intimni dogodek med vami in Bogom.
 • Mašnih namenov med mašo se ne imenuje posebej, razen pri pogrebni maši – zadušnici. Tisti, ki je dal za mašo ve za kaj (koga), je daroval in Bog ve, za koga (za kaj) se Sveta maša daruje. Kdor bo zavestno pri Sveti maši bo v srcu začutil, da je bila Sveta maša opravljena po danem namenu.

 

Sveta maša se lahko začne:

 • zjutraj med 755 in 805
 • zvečer med 1855 in 1905

Urnik svetih maš se lahko spremeni. Spremljajte nedeljska oznanila!

Mašni nameni se pobirajo prvi petek v mesecu v času uradnih ur, razen če bo kdaj v nedeljo drugače oznanjeno.

 

Župnijska cerkev je za osebno molitev odprta vsak dan od 9-ih do 18-ih

 

Zakrament svete spovedi lahko opravite (razen če pride kaj vmes):

 • pol ure pred večerno sveto mašo
 • po dogovoru

 

Ob zadnji (smrtni) uri, oz. ko opazite, da se življenje zaključuje, poskrbite, da boste prejeli poslednje zakramente! Zvoniti po toči je prepozno! Tudi stroj ne more biti na voljo 24 ur na dan, 365 dni na leto, kaj šele človek, zato se lahko včasih zgodi, da nisem na razpolago. V tem primeru, prosim, da se za poslednje zakramente obrnete na sosednje župnije.

 

SEZNAM MAŠNIH NAMENOV JE ZGOLJ V TISKANI OBLIKI ŽUPNIJSKIH OZNANIL.

 

ZAKRAMENT SVETEGA KRSTA

Krst bo 7. julija. Obvezna priprava na krst, ki se jo udeležijo starši in botri bo 3. julija ob 18-ih.Pred pripravo naj se starši oglasijo v župnijski pisarni ob petkih od 16-17, zaradi vpisa v krstno knjigo. Datumi priprav na krst se lahko spremenijo, spremljajte aktualna tiskana in nedeljska oznanila.

 

ČIŠČENJE ŽUPNIJSKE CERKVE

Druga sobota v mesecu je: 13.7.2024

Četrta sobota v mesecu je: 27.6.2024.

Podroben razpored je objavljen na oglasni deski v župnijski cerkvi.

 

MOLITVENA URA PRED NAJSVETEJŠIM

V mesecu juniju bo ob četrtkih ob 18-ih molitvena ura pred Najsvetejšim zakramentom. Vabljeni!

 

BRALCI BERIL

 • Preko e-maila lahko predhodno prejmete berilo, da se doma pripravite, v tem primeru pošljite e-mail na: ales.pecavar@rkc.si
 • V primeru, da je bralec odsoten in tisti dan, ko je razporejen ne more brati naj poskrbi za zamenjavo.