Cerkvena poroka ali Sveti zakon

K pojmu verne katoliške družine neločljivo spada tudi zakrament svetega zakona t.i. cerkvena poroka. Za marsikoga je ta izraz en velik »bav bav«, pa je enostaven kot prejemanje vseh ostalih zakramentov, če ga človek jemlje brez predsodkov.

 

Včasih pa se zgodi, da bi se dva rada poročila, ampak se ne, ker imata čisto popolnoma napačne predstave, češ koliko to stane in kako je to komplicirano. Poizkušajmo razbiti nekaj teh predsodkov, mitov in legend, ki so se z leti nabrale pri tem zakramentu.

 

Čisto strogo Cerkveno-pravno gledano je cerkvena poroka pogodba, ki jo skleneta ženin in nevesta pred Cerkvijo in Bogom, ter Njegovim pooblaščencem, ki je cerkevno-pravno legitimno postavljen župnik oz. drug duhovnik z dovoljenjem župnika ženinove ali nevestine župnije. Ker je po katoliški moralki vsako spolno dejanje izven poroke greh, lahko živita bodoča ženin in nevesta v grehu, če nista zadržana v spolnosti. Razen seveda, če živita skupaj, ter skupaj ne izvršujeta spolnih dejanj. Če je eden od partnerjev razvezan, ločen, le ta ne sme prejemati obhajila.

 

Gledano iz teološkega vidika, pa je zakrament svetega zakona zelo podoben zakramentu mašniškega posvečenja. Zakonca se posvetita drug drugemu. Obljubita si zvestobo in ljubezen v dobrem in slabem. In ker je slabo velikokrat prisotno v našem življenje, je pomoč Boga vedno dobrodošla.

 

Kdo se lahko poroči? Vsak katoličan. Lahko se poroči katoličan z nekatoličanom, bodisi druge krščanske veroizpovedi, bodisi druge veroizpovedi ali z neverujočim. V teh primerih je morda malce več birokracije, ki pa je naloga duhovnika.

 

Kdaj se lahko kdo poroči? V župniji Dolenja vas, se lahko poročite vsak dan od 8-ih do 17-ih (v zimskem času), od 8-ih do 18-ih (v poletnem času), razen na nedelje, praznike, ter v adventnem in postnem času, z ozirom na ostale župnijske dejavnosti (verouk, pogrebi, itd.)

 

Koliko to stane? Cerkvena poroka, kakor vsak drugi zakrament stane 0,00 €. Pri poroki z mašo, za mašo prispevate dar za mašo, ki znaša 17 €. Če so kdaj komu kje več zaračunali so ga žejnega peljali čez vodo. Ohcet (pojedina po poroki) pa seveda lahko stane ogromno. Ampak to ni več stvar Cerkve. Ker pa se opaža, da je velikokrat »ohcet« bolj pomembna od samega zakramenta, pa se, za tiste, ki si zelo želijo prejeti ta zakrament, pa se bojijo ocheti, to stvar lahko da dostojen način urediti.

 

Kaj potrebujemo za cerkveno poroko? Najprej bodočega moža ali ženo, ljubezen, malce dobre volje. Dve priči, ki nista nujno katoličana. Prstana. Ter opravljen tečaj za zaročence, ki se opravljajo v Ljubljani, Ribnici, Kočevju, Loškem Potoku.

 

Za tista dva, ki sta že dlje časa skupaj in bi rada enkrat »formalno« zadostila Božji pravici, ter živita  npr. že 20 let, že imata otroke, se lahko poročita tudi brez tečaja in brez oklicev (z dovoljenjem škofa). Vsak primer je seveda individualen. Tudi zakrament birme ni več pogoj za cerkveno poroko. Obleka naj bo primerna sakralnemu prostoru.  

 

Kje se lahko poročita? V župnij Dolenja vas v župnijski cerkvi. Če želita drugo lokacijo ali drugega duhovnika, se oglasita pri drugem duhovniku, na drugi lokaciji.

 

Dokumenti, ki jih potrebujete? Krstno-samski list, ki ga dobite v župniji krsta, z njim izkazujete, da ste samski. Poročni zapisnik, ki ga izpolnite pri duhovniku, ki vas bo poročil. Če je eden od partnerjev druge vere, potrebujete dovoljenje škofa, dokazilo o samskosti. Vse to uredite preko duhovnika, pred katerim si boste podelili zakrament svetega zakona.