Novo vino v nov meh

»novo« se sliši tako fajn in obetavno. Nov avto, nova služba, novo leto, nov župnik, nov župan, nov predsednik, nov kraj, nova priložnost. A kaj, ko v bistvu dajemo novo vino, v stare mehove. (prim.: Mt 9,17). Tudi če so reforme in sinode, tudi če se kaj zamenja, se v bistvu nič ne spremeni, če se novo devlje v stare in izrabljene mehove.

 

V knjigi Razodetja, pa Jezus opozarja: »Glej, vse delam novo« (Raz 21,5). Bog nenehno dela nekaj novega. Od Adama in Eve naprej obstaja načrt, za nov Edenski vrt. Zato se Jezus nenehno daruje na oltarju in v spovednici, nenehno obnavlja in odpušča, nenehno daje nove možnosti in priložnosti spreobrnjenja in življenja. Noče nam dati samo novega vina, temveč tudi mehove, ki bodo to novo vino zadržali in zdržali za naš užitek.

 

Evangeliji je vedno nova, vesela novica. Vedno je nova možnost in priložnost. Ker je vedno nova, vedno aktualna, vedno radikalna, pač razganja stare mehove.

 

V novem letu 2022 Vam želim, nov prožen meh, da boste uspeli sprejeti in uživati v novem vinu evangelija: v novih možnostih in priložnostih, ki jih Bog po Cerkvi nenehno daje.