Obliž

Sem bolj štoraste narave, zato sem dobro seznanjen z uporabo raznih obližev in povojev. Če mesto ni docela čisto, se obliž ne prime. Podobno pravi kolega, ki polni steklenice z oljem: če embalaža ni čista, ni ne prehladna, ne pretopla, se etiketa ne prime. Podobno je z Božjo milostjo. Če naša duša in življenje nista v primernem stanju, se nas Božja milost, blagoslov in kar je pri Bogu dobrega ne more prijeti ali pa se hitro »odlepi«.

Primerno stanje, da zakrament evharistije, razni blagoslovi »učinkujejo« tako, kot bi morali učinkovati, dosežemo samo preko spovedi. Res je, da lahko slabo dejanje ublažimo z dobrim dejanjem. Toda kolikokrat mora mož pobožati ženo, potem ko jo premlati? Slaba dejanja lahko delno poravnamo z dobrimi dejanji, a ostane masten madež greha, ki pa ga lahko očisti zgolj Bog. Za to je bila na Veliki petek prelita Jezusa kri na križu, in katera se preliva vsako nedeljo.

Veliko kristjanov pri srcu že stiska, kako bo letos z blagoslovom jajc in šunke. Da ne omenjamo stampeda, ko se delijo tradicionalni verski rekviziti. Izgovarjamo se na tradicijo, a obenem se požvižgamo na tradicijo spovedi pred Veliko nočjo in velikonočnega obhajila.

Naj bo celotni postni čas, resnično čas spreobrnitve, očiščenja Naj postna odpoved ne bo zgolj simbolična, ampak, dejanska, kronana s sveto spovedjo. Da bomo doumeli in živeli bistvo naše veroizpovedi: Božja ljubezen obuja od mrtvih.