Obvestila november 2022

VSI SVETI

Kakor že ime pove, na ta dan 1. novembra praznujemo praznik vseh svetnikov. Tistih, ki so uradno razglašeni in se nahajajo v liturgičnem koledarju, kot tiste brezštevilne množice, ki so uspeli živeti tako, kot se za kristjana spodobi in so sedaj v nebesih, kot tistih, ki se na uradno razglasitev še »pripravljajo«.

To, da na prvega novembra hodimo po pokopališčih in molimo za rajne, je v slovenskem pogovornem ozemlju unikat v svetovnem merilu. Mrtvih se izrecno spominjamo 2. novembra, ko praznujemo praznik »Vseh vernih rajnih.« Prvi november pa, je bil v času socializma dan mrtvih, nekakšen konstrukt, ki naj bi preglasil cerkveni praznik vseh svetih. In seveda se je Cerkev morala prilagoditi tako socializmu, kakor kasneje demokraciji. In tako prvega novembra hodimo in blagoslavljamo pokopališča, ko bi morali to početi 2. novembra. Da ljudje slučajno ne bi dvakrat molili.

Skratka, prvega novembra častimo vse svetnike. Vse tiste, ki so imeli dovolj poguma in volje, da so živeli v skladu, kar evangeliji in Cerkev učita: nekateri kot spoznavalci, drugi kot učenjaki, tretji ko čisto preprosti ljudje, in četrti seveda kot mučenci. Za kristjan je zemeljsko življenje sredstvo, da pride do cilja, ki je svetništvo. Na ta dan se lahko spomnite svojih krstnih zavetnikov, svojih godovnih zavetnikov, zavetnikov župnije, podružnic, naroda, škofije itd. Naj nas premišljevanje o njihovem življenju privede to volje, ki nas bo nekoč pripeljala v večno življenje v nebeškem kraljestvu.

Na prvega novembra bodo maše ob 8-ih in 10-ih. Ker je to zapovedan praznik je udeležba pri mašah obvezna, še posebej za vse veroučence in njih družine. Ni dovolj se samo popoldne pokazati na pokopališču!


VSI VERNI RAJNI

Takoj naslednji dan po prazniku Vseh svetih, Cerkev obhaja praznik »Vseh vernih rajnih«. Na ta dan pa se spominjamo vseh naših rajnih. Še posebej tistih, ki so umrli, ne da bi jim izkazali poslednjo milost: da bi umrli s poslednjimi zakramenti.

Od nekdaj na ta dan Cerkev moli in se spominja mrtvih, zato se na ta dan blagoslavljajo pokopališča. Kakor je v Sloveniji žal v razvadi, bomo pokopališča blagoslavljali 1. novembra in sicer:
ob 13.30 v Grčaricah
ob 14-ih v Rakitnici
ob 15-ih na Vidmu
ob 16-ih v Prigorici (staro pokopališče)
Na dan vseh vernih rajnih bodo svete maše za duše v vicah in sicer, v sredo, 2. novembra ob 8-ih in 18-ih.
Rožni venec za rajne boste molili doma, v okviru družine. Vsaj ta dan se kot družina zberite okoli družinske mize. Na mizo postavite slike svojih pokojnih, prižgite svečo, ter za svoje rajne molite rožni venec.

 

ZAHVALNA NEDELJA

Ko se leto počasi, a vztrajno približuje koncu, začne človek hote ali nehote razmišljati o letu, ki se izteka. Res je, da je do konca leta še en mesec, toda liturgično, cerkveno leto se zaključi sredi novembra in prvo adventno nedeljo, začetek novega cerkvenega leta se začne že 27. novembra.

Ko se naše misli osredotočajo na leto, ki je minilo, lahko če imamo vsaj malce vere opazimo kako čudovito je naše življenje in kako čudovito deluje Božja previdnost.

Naj bo pogled usmerjen v leto, ki se poslavlja, pogled spoznanja kako lepo je življenje tistega, ki uspe zaupati v Gospoda in kako poln strahu in praznega besedičenja za tistega, ki v Gospoda ne uspe zaupati.

Zahvalna nedelja predstavlja srčiko našega krščanskega življenja in to je hvaležnost. Biti hvaležen je krepost vseh kreposti, zajema tako kanček ponižnosti, kanček krotkosti in kanček previdnosti. Kajti ko se začne človek enkrat zahvaljevati Bogu za vsako malenkost, ki jo ima, ki jo doživi, vidi da nima premalo, temveč velikokrat še preveč. Kakor nas sebičnost zapira v majhne svetove lastne samozadostnosti, nas hvaležnost odpira (D)drugemu, nas odpira svetu in Bogu, nas odpira in podpira v našem vsakdanjem življenju.

Sebičnost zapira vsa vrata in okna in človek ostane zunaj, sam premražen in lačen. Hvaležnost pa na stežaj odpira vsa okna in vsa vrata, ter daje neslutene možnosti za prosperiteto tako na duhovnem, kakor na telesnem področju.

Na tem mestu bi se iz srca rad zahvalil vsem, ki skrbite, da se v Dolenji vasi dobro počutim, da nisem lačen, da me ne zebe in da imam vse ostalo, kar pač človek potrebuje v 21. stoletju, da normalno funkcionira. Hvala vsem, ki mi pomagate tako pri pastoralnem, kakor gospodarskem delu. Lepo vzdrževani objekti in jih okolica izražata odnos lokalne skupnosti do svojih kulturnih in kultnih spomenikov.

Hvala predvsem za vse molitve in žrtve, za katere z gotovostjo vem, da jih ni malo. Hvala tudi vsem tistim, ki od časa do časa razburkate življenje, saj mi s tem postavljate izzive in možnosti za osebno in župnijsko duhovno rast.

Ofer na zahvalno nedeljo bo namenjen vzdrževanju duhovnika. S tem ofrom se plača socialno, zdravstveno zavarovanje, ter ostali stroški življenja. Vseh ki ste pripravljeni darovati, se že v naprej zahvaljujem in Bog povrni.

 

ZAKRAMENT SV. KRSTA

Vsi starši, kateri bi radi, da Bog njihovim otrokom podeli dar vere, lahko svoje otroke prinesejo h krstu.

13. november. Obvezna priprava na krst, ki se jo udeležijo starši in botri bo 9. novembra ob 19-ih.

11. december. Obvezna priprava na krst, ki se jo udeležijo starši in botri bo 7. decembra ob 19-ih.

Pred pripravo naj se starši oglasijo v župnijski pisarni ob petkih od 16-17, zaradi vpisa v krstno knjigo. Datumi priprav na krst se lahko spremenijo, spremljajte aktualna tiskana in nedeljska oznanila.

 

MAŠNI NAMENI – NOVEMBER 2022

Urnik svetih maš:
Ponedeljek, sreda, četrtek in petek ob 18-ih
Torek in sobota: 8-ih
Nedelja ob 8-ih in 10-ih
Urnik svetih maš se lahko spremeni. Spremljajte nedeljska oznanila! Ob praznikih je urnik svetih maš napisan posebej! Mašni nameni se pobirajo na prvi petek v času uradnih ur za naslednji mesec (npr. marca za april)

Župnijska cerkev je za osebno molitev odprta vsak dan od 9-ih do 18-ih

Zakrament svete spovedi lahko opravite (razen če pride kaj vmes):
• pol ure pred večerno sveto mašo
• po dogovoru

Ob zadnji (smrtni) uri, oz. ko opazite, da se življenje zaključuje, poskrbite, da boste prejeli poslednje zakramente! Zvoniti po toči je prepozno! Ker noben človek ne more biti 24 ur na dan, 365 dni na leto na razpolago, se včasih zgodi, da nisem na razpolago. V tem primeru se obrnite na sosednje župnije.

Seznam mašnih namenov je objavljen v tiskani obliki oz. na oglasni deski!


VEROUK 2022/2023

Spoštovani starši,
upam da razločite med učenjem in vzgojo. Učimo se poštevanke, angleških nepravilnih glagolov, vožnje avtomobila, raznih tehnik in podobno. Učimo se praktično celo življenje. Najprej smo se učili pisati na pisalni stroj, sedaj se učimo uporabljati pametne telefone. Vzgoja pa je nekaj drugega. Še posebej, kar se tiče vere. Pri veri se ne da vsega naučiti, kakor se ne da vsega razumeti, veliko stvari je v veri skrivnostnih, nimajo neke jasne logike. Vera se sama po sebi dotika nadnaravnega, čudežnega. Razum, čustva, občutki, pri veri velikokrat nimajo kaj početi. Še več, če nam razum, čustva, občutki onemogočajo normalno življenje, nas ravno vera reši vseh predsodkov, dilem, vraževerja in podobnega.

Seveda lahko kateheti vsakega otroka prisilimo, da se na pamet nauči vse molitvene obrazce, obred svete maše in še kaj drugega. Toda, kaj mu bo vse to znanje pomagalo, če ga v praksi ne bo znal uporabiti. Temu pa pravimo vzgoja. Naučeno uporabiti v življenju. Zato je še kako pomembno, da se skupaj z otroci redno udeležujete in aktivno sodelujete pri svetih mašah ob nedeljah in zapovedanih praznikih. Zato je še kako pomembno, da vas otroci vidijo, kako greste k spovedi in da skupaj z otroci tudi doma kaj zmolite. To je vzgoja.

In to ste vi obljubili pri svetem krstu, da boste svoje otroke ne samo učili, temveč vzgajali ljubiti Boga in Cerkev. Če so starši resni in odgovorni ima vsak otrok najmanj dve uri verouka na teden. Pol ure v učilnici, pol ure doma, ko študira in dela domače naloge, ter eno uro, ko z vami v nedeljo v cerkvi, plus z vsemi ostalimi družinskimi pobožnostmi. V cerkev pa ga pripeljete, kakor je Marija pripeljala Jezusa v tempelj pred Gospoda. Kajti od Jezusa Kristusa prihaja vera, ne do župnika ali škofa. Škof oz. duhovnik Mi moramo samo omogočiti, da je Jezus prisoten, ter da ste o njem poučeni.

Nedeljska prisotnost in sodelovanje pri sveti maši je najpomembnejši verouk. Ker tisto, kar se učimo iz knjig, se v nedeljo vzgajamo uporabljati. In le tako bo vašega otroka vera reševala takrat, ko se boste vi dementni čepeli v domu upokojencev. Nedeljska maša vzgaja ne vzgaja samo otrok, temveč vse nas: ponižnih ovc gre veliko v en hlev. In samo ponižno krotko ovco vera rešuje.


BRALCI BERIL


• Bralci beril lahko v času branja Božje besede masko odmaknejo.
• Preko e-maila lahko predhodno prejmete berilo, da se doma pripravite, v tem primeru pošljite e-mail na: ales.pecavar@rkc.si
• V primeru, da je bralec odsoten in tisti dan, ko je razporejen ne more brati naj poskrbi za zamenjavo.

Seznam bralcev beril je objavljen v tiskani obliki oz. na oglasni deski!


PRIPRAVNIKI ZA SVETNIKE

Na praznik vseh svetih se spominjamo in praznujemo vse svetnike: uradne, razglašene, kakor vse tiste, ki niso razglašeni, in niso vsako leto v liturgičnem koledarju.

Zato je prav gotovo dobro, da se spomnimo tudi na vse tiste naše junake in junakinje naše vere, se so, recimo temu po domače »pripravniki za nebesa.« To so svetniški kandidati, ki jih preko postopka beatifikacije Cerkev razglasi za svetnike.

V Cerkvi v Sloveniji je trenutno odprtih 13 postopkov za razglasitev blaženih oz. svetih za skupaj 67 kandidatov. V Ljubljanski nadškofiji imamo tri odprte postopke in sicer za:

Strle Anton (21.1.1915 – 20.3.2003), ki je bil duhovnik, teolog, spovednik in prevajalec. Zaslužen je, da smo bili med prvimi, ki smo po II. vatikanskem koncilu dobili v slovenščino prevedene liturgične knjige. Dolga leta je bil cenzor raznih tekstov, t.j. preverjal je ali so teksti, ki jih je Ljubljanska nadškofija izdala bili v skladu z naukom Cerkve. Izobrazil je cele generacije duhovnikov in škofov. In bil je zelo iskan spovednik, saj je bil poln modrosti Svetega Duha. Živel pa zelo asketsko, preprosto v duhu evangelija.

Sveti troedini Bog, svojega služabnika Antona Strleta si poklical,
da Ti je kot duhovnik, spovednik in bogoslovni učitelj zvesto služil
v veri, upanju in ljubezni. Z globokim molitvenim življenjem in
obhajanjem evharistije je spolnjeval svoje vsakodnevne dolžnosti.
V luči svojega vodila »Povsod Boga« se je popolnoma izročil
Jezusovemu in Marijinemu srcu. (Na njegovo priprošnjo Te
prosim za …) Daj, da bo pred vesoljno Cerkvijo prištet med
blažene. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.


Vovk Anton (19.5.1900-6.7.1963), ljubljanski škof. Njega prav gotovo vsi poznamo. Morda se najde še kdo med živimi, ki ga je ali pa jo je birmal škof Anton Vovk. Najbolj je poznan, ko so ga v Novem mestu zažgali. Poznan pa je proti zlu boril z izrednim češčenjem Božje Matere Marije in zaupanja v Božjo previdnost.

»O Bog, v škofu Antonu Vovku si dal svojemu ljudstvu dobrega
pastirja in pogumnega pričevalca za vero v času preizkušnje.
Prosimo te, poveličaj ga pred vesoljno Cerkvijo, da bo pred nami
še močneje zablestel njegov zgled in bosta po njem rasla naša
vera v tvojo očetovsko Previdnost in zaupanje v Marijino
materinsko varstvo. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.«


Gornik Magdalena (19.7.1835-23.2.1896) pa je najbrž naši župniji najbolj poznana, saj je bivala v naši neposredni bližini na Gorni nad Sodražico. S svojimi mističnimi pojavi je sotrpela z Jezusom, ter tako uresničevala besedo apostola Pavla, ki pravi, da »dopolnjujem v svojem mesu, kar primanjkuje Kristusovim bridkostim« (prim.: Kol 1,24)

Molitve za beatifikacijo Magdalene Gornik lahko dobite pod
korom župnijske cerkve v Dolenji vasi, ali pa na Gori nad Sodražico.

Uspeh postopkov za beatifikacijo ni odvisen samo od sposobnosti in dobre volje tistega, ki postopek vodi, temveč predvsem in v največji meri od naše vere, pobožnosti in molitve. Vabljeni, da s svojimi priprošnjami k svetniškim kandidatom izprosite čudež, preko katerega bo svetniški kandidat/ka prepoznan pred Cerkvijo in deležen časti oltarja.

Vsa morebitna uslišanja sporočite na Nadškofijski ordinariat, Ciril-Metodov trg 4., 1000 Ljubljana.


Miklavž že peče piškote

do 13.11.2022 lahko prijavite svojega otroka za obisk letošnjega sv. Miklavža. Prispevek za skromno darilo znaša 20,00 €.


Molitev za Vse svete

Vsemogočni večni Bog,
tvoja Cerkev se veseli skupnega praznika vseh
svetnikov in slavi njihove zasluge.
Prosimo, naj nam nepregledna množica
naših svetih bratov in sester
izprosi tvoje obilno usmiljenje.
Po našem Gospodu Jezusu Kristusu,
tvojem Sinu, ki s teboj v občestvu Svetega
Duha živi in kraljuje vekomaj.