Sinusoida

Ta graf prikazuje črto, ki se linearno konstantno dviguje in spušča.  S tem grafom najlažje razložimo delovanje Božje milosti:

y os pomeni čas v katerem se Bog približuje človeku
x os pomeni os različnih človeških življenj

 

V adventnem času se Božja milost približuje človeku, se spušča na zemljo, nekako okoli Božiča sreča človeka, gre še dalje v človekovo notranjost, preteklost, v človekove prostore osebnosti in duše, kamor sonce običajno ne posveti, ter zajame, kakor ribič zajame mrežo polno rib (prim. Lk 5,6: ko so učenci na Jezusov ukaz vrgli mreže in »zajeli veliko množino rib, tako da so se jim mreže začele trgati.«).

Nato se začne znova dvigovati, temu pravi postni čas in se okoli velike noči zopet bližje sreča s človeškim življenjem, ter skupaj s tistimi ljudmi, ki to dopustijo začne dvigovati proti nebesom.

Adventni čas ni omejen samo na čas pred Božičem. Adventni čas je takrat, ko se človek poslavlja od svojega življenja in on in njegovi domači trpijo. Smrt je srečanje s stvarnikom. Duša pokojnega in duše žalujočih nato doživljajo postni čas, dokler ne pride slava vstajenja.

 

Adventni čas je ko človek počasi drsi v propad, doseže dno, očiščenje, katarzo, se sreča z usmiljeno Božjo ljubeznijo, ter se nato v mučnem postnem času začne skupaj z Bogom dvigovati v slavo Vstajenja.

 

Adventni čas pri sveti maši je čas od križa, preko Božje besede do evharistične daritve, ki ga predstavlja Božič,  ko se Bog in človek združita v eno samo telo. Nato sledi postni čas, se človek z muko in trudom trudi, da bi ga Božja milost ponesla v neslutene višave svobodnega življenja.

 

Adventni čas doseže svoj vrhunec, ko se Bog najbolj približa človeku, to je na Božični dan. Ta trenutek lahko ponazorimo s hiperbolo:

 

Ta trenutek, je enkraten dogodek, ki ga nikakor ne smemo zamuditi in se Božja milost najbolj približa človeku in če človek to dopusti, Bog vstopi v človekovo življenje in ga preobrazi.

 

Imejmo v mislih to, da se v adventnem času Bog ponižuje, od sebe meče Božanske atribute, da bi se lažje približal in združil s človekom. Pokažimo tudi mi nekaj dobre volje, da se bomo na Božični dan lažje združili z Bogom.