Sveta dežela

Bi šli radi na izlet – romanje po Sveti deželi? Obiskali kraje, kjer je Jezus živel, delal, oznanjal, trpel in umrl? Se dotaknili reke Jordan, kjer je Jezus bil krščen? Videli dvorano Zadnje večerje, ali pa obiskali Jezusov grob in tam pobožno molili? Komisariat za Sveto deželo vsako leto organizira romanja – izlete v Sveto deželo. Običajno (so) se jih udeležijo tudi vsi novomašniki (razen mene). Nekateri gredo tja večkrat v življenju, nekateri samo enkrat. Celo škof Jeglič je odšel s skupino Slovencev tja, in to v času, ko niso poznali letal in drugih sodobnih prevoznih sredstev.

Ne, ne bomo organizirali izleta v Sveto deželo, kajti Sveta dežela je že tukaj med nami. Vsakič, ko me kakšna družina povabi k sebi na kosilo, ali na kavo ali pa kar tako, vstopim v Sveto deželo. Srečam se z ljudmi in kraji, kjer Jezus dejansko živi in deluje. Vsaka družina je Sveta dežela. Če bi videl otroško, zibko, bi videl jaslice, v katerih je Jezus ležal. Ko me povabijo v svojo kuhinjo, jedilnico, skupni prostor, vem, da vstopam v posvečen prostor, ki je hkrati dvorana Zadnje večerje, kakor sobica v kateri je Jezus ozdravil Petrovo taščo, ta posvečen prostor, je lahko prostor, kjer je Jezus spremenil vodo v vino, kakor binkoštna dvorana, v kateri je Jezus podelil Svetega Duha.

Katoliški dom, Katoliška družina, to je Sveta dežela. Je kraj veselja, sreče, varnosti, oznanjevanja, včasih tudi bolečine, trpljenja, odrekanja. Čemu vse se morajo starši odpovedati, zato, da lahko njihovi otroci živijo in rastejo. Kakor Bog Oče, sveti Jožef in Marija. Čez kakšne ovire in prepreke morajo otroci iti, da pridejo do zrelega odrasle dobe, kakor Jezus in njegovi učenci. In čez vse je Katoliška župnija. Ki je tudi Sveta dežela. V tem primeru so Vaši domovi  kraji, kjer se dogajajo čudeži od Kane Galilejske, do pomnožitve kruha. Vaši domovi so kjer Jezus hodi, uči, oznanja, ozdravlja, odpušča, obuja. Župnijska cerkev je dvorana zadnje večerje, je binkoštna dvorana, votlina, kjer se Jezus utelesi, krstni kamen pa reka Jordan v kateri je bil Jezus krščen.

Zato Vas prosim: varujte Sveto deželo: pa naj bo to v okviru škofije, dekanije, župnije ali pa Vašega doma in družine. Spoštujte to Sveto deželo, ki Vam jo Bog daje. In molite, ter prosite za tiste, ki so se bodisi od Svete dežele oddaljili, izgubili ali pa jo preprosto nimajo.