Sveto Rešnje Telo in Kri

O kakšna čudovita milost je, da imamo noč in dan med seboj našega Gospoda Jezusa Kristusa v zakramentu svete evharistije. Poleg nas kristjanov imajo samo še angeli to milost. Mi smo sicer samo še ljudje in naša zemeljska človeška telesa niso zmožna gledati Boga, kakor ga gledajo angeli, vendar smo lahko hvaležni, da ga lahko vsaj začutimo preko zakramenta svete evharistije.

Praznik Svetega Rešnjega Telesa in Svete Rešnje Krvi, na kratko Telovo je praznik hvaležnosti za milost Božje prisotnosti v sveti evahristiji, ter obenem veselje in radost, ker imamo Boga tako blizu.

Čeprav se lahko komu zdi, prejemanje svetega obhajila kot nekaj samoumevnega, nekaj kar nam pripada, del naše katoliške tradicije, pa vendarle ne smemo nikoli dopustiti, da nam Jezus v zakramentu svete evahristije postane nekaj samoumevnega, nekaj običajnega, zgolj neka tradicija, kakor tudi za zakonce pa tudi za prijatelje njihov odnos ne sme postati nekaj samoumevnega, običajnega, ker lahko hitro začnemo skakati čez
plot.

Zato je dobro vsake toliko časa ovrednotiti svoj odnos do Boga, do bližnjega, tudi preko nedelje in praznikov. Že s tem, ko ta dan preživimo drugače kakor običajno, vzamemo na ta dan morda dopust, ali pa se vsaj trudimo dan preživeti z dobro voljo, mirnostjo, naredimo ta dan drugačen, posvečen Bogu, katerega vrhunec je seveda obiska svete maše.

Za praznik sv. Rešnjega telesa in krvi je nepogrešljiva tudi procesija. Procesija je izpoved vere v resnično Kristusovo navzočnost v evharistiji. Procesija poteka med polji in travniki, ter pri štirih oltarjih prosi za Božji blagoslov.

V župniji Dolenja vas bomo prazni obhajali na dan praznika, to je v četrtek 31. maja. Pri mašah ob 8-ih in 18-ih. Po večerni sveti maši bo tudi procesija z Najsvetejšim zakramentom. Vse, ki ste v preteklosti pripravljali oltarje prosim, če jih pripravite tudi letos, ter tako pomagate, da se na našo župnijo razlije Božji blagoslov. Hvala!