Velika noč

Je največji krščanski praznik. Praznujejo ga vse Cerkve in vse veroizpovedi. Kajti na tem dogodku temelji naša vera. Božič dobi smisel zgolj v luči Velike noči. Velika noč je praznik ljubezni, kajti ljubezen obudi Jezusa od mrtvih. Ljubezen obuja, sovraštvo pobija. Kjer je ljubezen, tam je tudi upanje. Upanje, da ima Bog vse vajeti v rokah in če je ves svet krivičen in zmešan, vsaj pri Bogu vsa koleščka prav delujejo. In kdor se zaveda da je ljubljen od Boga in ljubi, kdor upa, kljub brezupni situaciji, ta je zagotovo v lasti vere. Vera pa ne pride sama od sebe, temveč šele potem, ko se trudimo za upanje in ljubezen. In zato ima Katoliška Cerkev »spremljevalne« obrede, s katerimi želi svoje vernike pahniti v objem vere.

CVETNA NEDELJA
Zato v velikem tednu, ki se začne na Cvetno nedeljo obstajajo spremljevalni obredi, ki nam jih nudi Katoliška Cerkev, da bi bolje razumeli in sprejeli velikonočno skrivnost. BUTARICE – ko je Jezus vstopil v Jeruzalem so mu Judje na njegovo pot polagali zelenje, ker so ga pozdravljali kot preroka. Tudi mi pozdravljamo Jezusov vstop v naše življenje. Tudi mi se veselimo bližnjega Odrešenja. V ta spomin napravljamo butarice, ki jih na Cvetno nedeljo blagoslovimo. Slovesen blagoslov in procesija v cerkev se bo torej na Cvetno nedeljo 9.4.2017 začela ob 10-ih pri kapelici Marije Pomagaj v Dolenji vasi.

VELIKI ČETRTEK
- na ta dan je Jezus z apostoli obhajal Judovsko pasho. Na ta večer je postavil zakrament svete maše. Slovesna sveta maša velikega četrtka bo 3.4.2017 ob 19-ih. Po maši bomo Jezusa prenesli v ječo, ter celo noč bdeli pri njemu. Med celonočnim bdenjem bo tudi možnost za sveto spoved in sicer ob: 22-ih, ob 00, ob 2-ih, ob 4-ih, ob 6-ih.

VELIKI PETEK
– na ta dan je bil Jezus križan na Golgoti. Na ta dan so bili naši grehi pribiti na križ. To je edini dan, ko Cerkev ne obhaja svete maše.
ob 15-ih bomo v župnijski cerkvi molili križev pot
ob 19-ih se bodo začeli obredi velikega petka
po obredih bomo Jezusa položili v Božji grob.


VELIKA SOBOTA
VELIKONOČNI OGENJ – na soboto zjutraj (ob 7-ih) zakurimo ogenj, ter ga blagoslovimo. Ogenj daje svetlobo, ogenj daje toploto, ogenj sicer uničuje, vendar tudi očiščuje. Pepel je zdravilen: uniči vse kar je slabo, plevel, plesen, gnilobo, obenem pa zemlji daje hranilne snovi. Judje so v Egiptu bdeli ob ognju, ter čakali, da jih bo Bog izpeljal iz Egipta. Ta ogenj naj bi verniku dajal upanje, da bo potrpežljivo čakal na veliko noč, na zadnje dejanje Ljubezni Boga Očeta.

VELIKONOČNA JEDILA – na veliko soboto Jezus leži v grobu. Skupaj z učenci pričakujemo skorajšnje vstajenje Jezusa od mrtvih. Košara predstavlja Jezusov grob. Šunka predstavlja mrtvo Jezusovo telo. Potica (včasih je bila okrogla) predstavlja Jezusovo trnovo krono. Pirhi predstavljajo Jezusovo kri. Hren predstavlja Jezusove žeblje in rane.

Velikonočna jedila moramo zaužiti na velikonočno jutro. Ker je Jezus na velikonočno jutro vstal iz groba, ter pustil grob prazen, tako na velikonočno jutro pojemo jedila, ter pustimo košaro prazno: prazen grob – prazna košara. Post se zaključi po velikonočni vigiliji.

Blagoslovi jedil bodo potekali po naslednjem redu:
10.00 v Grčaricah
10.20 v Rakitnici
10.45 v Lipovcu
11.15 v Prigorici
11.45 v Dolenji vasi
13.00 v Dolenji vasi

VELIKONOČNA VIGILIJA – ob 20-ih se bomo zbrali v župnijski cerkvi, kjer bomo začeli obhajati velikonočno vigilijo, to je bdenje. Bdeli bomo, molili, prepevali, ter tako pričakovali največji čudež – Jezusovo vstajenje od mrtvih.

VELIKA NOČ
To je praznik Božje ljubezni. Ljubezen Boga Očeta je Jezusa obudila od mrtvih. Ljubezen obuja, ljubezen daje življenje. Praznik se bo začel v nedeljo 16.4.2017 ob 7-ih, ko bomo imeli velikonočno procesijo, ki dogodek, ko je Marija Magdalena hitela apostole obvestit, da je grob prazen. Dva učenca sta hitela h grobu pogledat, če je to res. Tako gremo kristjani po svojem kraju, z Jezusom v monštranci, ter oznanjamo: Jezus je vstal od mrtvih. Naše upanje je neomejeno. Ljubezen premaga vse, tudi smrt. Veselimo se in radujmo se.

Ključarji naj poskrbijo za nosilce neba in bander.