Velika noč

VELIKI TEDEN

Vrhunec kristjanovega življenja obeležujemo z t.i. Velikim tednom: od velikega četrtka do Velike noči.

Veliki teden nas vabi, da opravimo svoje verske dolžnosti, med katerimi je na prvem mestu sveta spoved. Sveto spoved lahko opravite:

  • Na Tiho nedeljo, 26.3.2023 ob 14.00-15.00 pride tudi duhovnik od drugod
  • Na cvetno nedeljo, 02.4.2023 ob 14.00-15.00
  • Na Veliki teden od ponedeljka do srede pol ure pred sveto mašo
  • Ob celonočnem češčenju, ob vsaki polni uri: 22-ih, ob 00, ob 2-ih, ob 4-ih, ob 6-ih.
  • Na veliko soboto med posameznimi blagoslovi velikonočnih jedi.

Možnost za sveto spoved bo tudi po drugih župnijah, celodnevno spoved lahko opravite v Ribnici, na cvetni petek v okviru duhovne priprave radija Ognjišče.

Cerkev je skozi svojo dolgo zgodovino izoblikovala različne tradicije, ki naj bi vernemu človeku pomagale zaupati, upati ter verovati v nekaj tako abstraktnega, vzvišenega in včasih nedoumljivega, da Božja ljubezen obuja od mrtvih.

Veliki četrtek

Na veliki četrtek obhajamo rojstni dan svete maše in svete evharistije. Na ta dan je Jezus obhajal t.i. »zadnjo večerjo« s svojimi apostoli. Pri tej večerji je postavil zakrament svete evharistije (sveto obhajilo), ko je razlomil kruh, ga dal učencem v roke in rekel: »To je moje telo, ki se daje za vas. To delajte v moj spomin«.

Na veliki četrtek zjutraj v stolnih cerkvah škofje, s svojimi duhovniki posvetijo sveta olja, ki jih preko leta uporabljamo pri raznih svetih zakramentih.

Mi pa se bomo zbrali k sveti maši velikega četrtka, v župnijski cerkvi ob 19-ih.

Po maši bo celonočno češčenje Najsvetejšega zakramenta. Ob posameznih urah, čez noč boste lahko opravili sveto spoved.

 

Veliki petek

Na ta dan se spominjamo Jezusovega trpljenja. To je dan, ko se v nobeni katoliški cerkvi širom sveta ne obhaja sveta maša. Temveč so zgolj obredi, s katerimi ponazorimo, ponotranjimo kaj vse je Jezus Kristus pretrpel za nas, kako nas Odrešuje, česa nas Odrešuje, ter dejansko in aktivno pripravlja prostor in čas za Božjo ljubezen, ki se razodene na Veliko noč.

Na prvi petek v znamenje žalovanja in kesanja utihnejo vsi zvonovi. Se ne zvoni, četudi kdo v tem času umre.

Križev pot bomo zmolili ob 15-ih na župnijskem vrtu. Obredi velikega petka pa bodo potekali v župnijski cerkvi ob 19-ih. Po obredih bomo skupaj začeli devet dnevnico v čast Božjemu usmiljenju.  (otroci bodo listke dobili po devetdnevnici)

 

Velika sobota

Na veliko soboto Jezus leži v grobu. Leži v grobu kakor v grobu ležimo mi ljudje, ko umremo. Na prvi pogled se zdi, da je vsega konec. Jezus je umrl in bil v grob položen. In vendarle se v ozadju že dogaja nekaj veličastnega. Bog se pripravlja, da bo v moči svoje ljubezni Jezusa obudil od mrtvih, ter s tem dal tudi nam upanje, da tudi za nas smrt – dobesedno ali preneseno – ni konec, temveč začetek, nečesa novega.

To dogajanje v ozadju na veliko soboto poznaraja:

  • Blagoslov veliko nočnega ognja, ob 7-ih zjutraj pred župnijsko cerkvijo. Ta ogenj predstavlja to svetlobo in lepoto Božje ljubezni, ki naj bi se kmalu razodela. Lahko pridete po ogenj in ga raznosite po svojih domovih.
  • Blagoslov velikonočnih jedi
  • Velikonočna vigilija – pričakovanje Jezusovega vstajenja. Ob branju in poslušanju Božje besede, ob spremljanju in sodelovanju pri starodavnih obredih, obhajamo sveto mašo Jezusovega vstajenja. Sveti postni čas, se konča po velikonočni vigiliji. Velikonočno vigilijo bomo začeli v soboto, 8. aprila ob 20-ih v župnijski cerkvi.

 

Velika noč

Na Veliko noč obhajamo in praznujemo bistvo naše vere – Jezusovo vstajenje od mrtvih. To vstajenje ponazarja velikonočna procesija, ki jo bomo opravili ob 7-ih zjutraj (odpade samo v primeru hudega naliva). Po procesiji bo sveta maša. Sveta maša bo tudi ob 10-ih.

 

BLAGOSLOV JEDI

 

Blagoslov velikonočnih jedi izvira iz češčenja Jezusa v Božjem grobu. Kristjani se zbirajo ob Božjem grobu, kjer bdijo in čakajo na Jezusovo vstajenje od mrtvih. Da bi lažje razumeli, Jezusovo vstajenje od mrtvih, so se začela blagoslavljati velikonočna jedila. Ta jedila se zaužije po vigiliji oz. po vstajenjski maši, ker se šele po vigiliji konča 40 dnevni post. V času, ko je bilo meso na mizi samo ob velikih praznikih so imela velikonočna jedila svoj pravi pomen. Danes, ko smo vsega siti, pa je to za marsikoga zgolj tradicija, ki pa velikokrat žal ne vodi do Jezusa, do upanja, temveč v nasprotno smer.

Tradicionalne navade kot so butarice, velikonočna jedila, procesija, bandera itd. prav gotovo polepšajo praznik. Toda žal, kakor se tolikokrat izkaže, ko pride preizkušnja, trpljenje in bolečina, ko ni vse tako, kot si mi domišljamo, da bi moralo biti, ko je treba vero dejansko izkazati v službi in družbi, pa vera večine katoličanov odpove.

Skušajte doumeti, da milost prihaja iz tabernaklja ne iz košare. Priznam, da je tudi košara potrebna, zato bodo blagoslovi velikonočnih jedi potekali v župnijski cerkvi pred Jezusom v Božjem grobu:

Ob 9.30, 10.30, 11.30, 12.30.

Ne pozabite, milost Velike noči dobimo, ko opravimo sveto spoved in prejetem obhajilu. In milost je za zveličanje potrebna. Vse ostalo so dodatki, ki sami po sebi ne prinašajo milosti, lahko pa pripomorejo k razumevanju.

Med posameznimi obredi boste lahko opravili sveto spoved.

OPOMBA: blagoslov jedi ni višek velikočnega časa, temveč sveta maša na vigilijo in veliko noč. Če se veroučenec/ka udeleži zgolj blagoslova jedi in ne velikonočne vigilije in maše na veliko noč bodisi ob 7-ih bodisi ob 10-ih, nekako logično ne more opraviti verouka.

 

VELIKONOČNO VOŠČILO

Vsem župljanom in župljankam župnije Dolenja vas, želim, da bi svojim dušam, ter svojemu življenju privoščili milost in dobroto, ki jo prinaša sveta spoved pred velikonočnimi prazniki, ter na Veliko noč doživeli, vsaj malce tistega olajšanja in veselja, ki so ga apostoli doživeli ob praznem grobu, ter videli, četudi ne v celoti razumeli, da je Jezus Kristus vstal od mrtvih.

Skrivnost ne bi bila skrivnost, če bi bila v polnosti razložena. In vendar nam Jezus na veliko noč pravi: ne skušaj me razumeti, samo ljubi me. Zaupajte, sprejmite in živite Jezusovo vstajenje od mrtvih, ki je dejstvo naše vere, da Božja ljubezen vedno premaga zlo!

župnik

 

(foto: pixabay.com)