Vera osvobaja

Krščanska Velika noč izvira iz Judovske Velike noči. Bog je judovsko ljudstvo z mogočnimi čudeži izpeljal iz dežele sužnosti – Egipt – v obljubljeno deželo, kjer se cedita mleko in med. Nas kristjane pa Bog z Jezusom Kristusom želi izpeljati iz naših sužnostih v obljubljeno deželo, ki pa ni prostorska dimenzija, temveč časovna.
Povedano čisto po domače Velika noč je tisti milostni trenutek, v milostnem času, ko lahko človek doživi spravo sam s seboj in univerzumom z pomočjo Boga. Takrat ko človek ni spravljen sam s seboj in »vesoljem«, takrat v človeku nastane kaos. Potrebuje Božjo intervencijo, ki vse spravi v nek red. In tukaj ima sveta spoved ključno vlogo.

Prehod iz kaosa v red je sveta spoved. Stari Izraelci so po suhem prehodili Rdeče morje, mi pa ta prehod opravimo preko svete spovedi. In če je za Jude danes praznovanje Velike noči zgolj nek simbolični obred, pa mi kristjani dejansko z vsako spovedjo lahko začnemo znova.

Velika noč osvobaja, saj nam omogoča, da zaživimo spravljeni sami s seboj in univerzumom, ki nas obdaja. To pomeni, da se začno koleščka vrteti in račke plavati v pravo smer in lahko zaživimo srečno, mirno in blagoslovljeno. In to je svoboda. Ko te nič ne veže, ko te nič ne vznemirja, straši in plaši, ko lahko dihaš z olajšanjem. In ta svoboda je možna zgolj z Bogom, s sveto spovedjo in sveto evharistijo.

Zagotovo je nekaj recimo temu vere, ko ljudje prinesejo blagoslovit velikonočna jedila, ter ko počnejo kakšna druga verska dejanja (verouk, sveče, blagoslovi). Ampak žal, vedno znova se izkaže, tekom življenja, da je brez redne spovedi in rednega obhajila vse ostalo kar »versko počnemo« bodisi premalo, bodisi nič.

Izpovejte svojo ljubezen do Jezusa, če drugega ne vsaj spoštujte njegovo daritev na križu, ter pred veliko nočjo opravite sveto spoved. Možnosti bo veliko:
• Na Tiho nedeljo, 3.4.2022 ob 14.00-15.30 pride tudi duhovnik od drugod
• Na cvetno nedeljo, 10.4.2022 ob 14.00-15.00
• Na Veliki teden od ponedeljka do srede pol ure pred sveto mašo
• Ob celonočnem češčenju, ob vsaki polni uri: 22-ih, ob 00, ob 2-ih, ob 4-ih, ob 6-ih.
• Na veliko soboto med posameznimi blagoslovi velikonočnih jedi.

 

(foto: pixabay.com)