Zajemanje

Bog iz ljubezni ustvari ta čudoviti svet in na ta svet postavi čudovitega človeka. Toda dočim so živali ustvarjene pod zakonitostim nagona, je človek ustvarjen svoboden. Žival vodi nagon, človeka pa razum.

Ker Bog ljubi, nas ni podvrgel zakonitostim nagona, ker noče sužnja, noče hlapca. Bog hoče, da se svobodno odzovemo na ljubezen in jo svobodno sprejmemo. Na Božični dan, Bog spusti svojo Božansko roko na zemljo,zato da bi zajel vse ljudi, ki si to želijo in jih preko Jezusovega vstajenja od mrtvih pripeljal, potegnil v svoje večno življenje v nebeškem kraljestvu.

Postni čas je čas zajemanja. Žival se bo nagonsko izognila roki, mreži. To je v njenem nagonu. Tudi bolj razumne živali, ki zelo zaupajo človeku, in se zavedajo, da hoče človek pomagati, se bodo težko uprle nagonu, ter bodo iz čistega nagona ugriznile, opraskale, brcnile, pljunila, itd.

Človek pa je svoboden. Lahko brcne ali ugrizne, lahko pa objame in poljubi. Lahko se upre, lahko pa se prepusti. Bistvo Velike noči je, spoznamo Božjo ljubezen in se jih popolnoma prepustimo. Toda ovirajo nas predsodki, ovirajo nas strahovi, ovirajo nas grehi. In postni čas je namenjen temu, da se znebimo čim več ovir, da se lahko čim bolj prepustimo Božji ljubezni, ki obuja od mrtvih. Naj Vam marčevska razširjena izdaja Lončarskega zvona, pomaga, da se boste čim bolj prepustili Bogu. In naj dobri Bog blagoslovi Vašo pot prepuščanja Božji ljubezni