Obvestila december 2018

OPRAVIČILO

Ob pregledu pastoralne dejavnosti v letošnjem letu, sem zasledil, da je iz meni neznanega razloga izpadlo praznovanje zakonskih jubilejev. Vsem, ki to veliko pomeni se iskreno opravičujem.

Obenem se opravičujem tudi vsem tistim, ki so morda pričakovali več živahnosti in dejavnosti na pastoralnem in gospodarskem področju.

župnik

 

BOŽIČNA DEVETDNEVNICA

Osem dni pred Božičem obhajamo Božično devetdnevnico. Ta pobožnost ni namenjena samo »ta mladim«, temveč tudi »ta starim«, saj vemo, da jabolko ne pade daleč od drevesa in če bomo mi »ta stari« dajali zgled molitvenega, pobožnega, duhovnega življenja, bo morda tudi »ta mladim« nekaj pomenilo. 

Božično osemdnevnico bomo začeli v nedeljo, 16. decembra pri vseh treh svetih mašah v župnijski cerkvi. Zaključili jo bomo tik pred Božičem v nedeljo 23.12. pri vseh svetih mašah v župnijski cerkvi.

Božična devetdnevnica predstavlja tisto neposredno pripravo na Božične praznike, h kateri spada tudi prejem zakramentalne odveze (Sveta spoved). V času Božične devetdnevnice lahko opravite spoved:

- vsak dan pol ure pred sveto mašo, razen ob nedeljah dopoldne.

- v petek 21.12. ob 15-ih

- na četrto adventno nedeljo 23.12., ob 14-ih ko bo več spovednikov od drugod.

 

SVETI VEČER

Je eden najlepših večerov v katoličanovem življenju. Zunaj mrzlo, doma pa prijetno toplo, praznično okrašena miza, vonj kadila… Na sveti večer, katoličani blagoslovimo in pokadimo svoje domove in gospodarska poslopja. Družina se zbere k praznični mizi, ter ob molitvi in pogostitvi pričakuje Jezusovo rojstvo. Tisti najpogumnejši pa se ob polnoči odpravijo v župnijsko cerkev k polnočnici.

 

BOŽIČ

Pot do človekovega srca je zelo naporna. In Gospod Bog to dobro ve. Zato učloveči svojega Sina Jezusa Kristusa. In to se zgodi na Božič. Bog želi priti do človekovega srca, želi priti v človekovo življenje. Edino kar ga ovira je naš napuh, ki izvira iz naše svobodne volje. Če bi ukinil našo svobodno voljo, nobena ljubezen ne bi imela smisla. Bil bi zgolj nagon po preživetju. Bili bi navadna žival, ki jo poje druga žival.

Človek pa je ustvarjen za ljubezen. Da ljubi in je ljubljen. Ljubezen se ne ozira: na spol, na barvo kože, na družbene in politične karakteristike posameznika. Ljubezen je univerzalna, namenjena vsakomur. In kdor je sposoben sprejeti človeško ljubezen, bo sposoben sprejeti tudi Božjo: »Kdor vidi mene, vidi tistega, ki me je poslal« (Jn 12,45). Sprejmimo Boga na Božični dan, da bomo lažje sprejeli tako sebe kot drugega, takšen kakršen je.

Naj Vam dete Jezus prinese v Vaša življenja, Vaša srca, Vaše odnose čimveč blagoslova, milosti in miru. Vesel Božič!

 

SVETI ŠTEFAN

je bil prvi mučenec naše vere. Prvi je tako ljubil Jezusa, da je bil pripravljen zanj umreti. Kamenjali so ga.  Toda nanj najbrž ne bi nihče pomislil, če se ne bi kasneje na dan razvila tradicija blagoslova konj. Tudi letos bo blagoslov konj, na svetega Štefana dan 26.12.2018 ob 14-ih ob vsakem vremenu (ker se je prestavljanje zaradi vremena izkazalo za neučinkovito).